Šesnaestogodišnja Stela Perić, koja je zbog birokratskih propusta bila "zarobljena" u Rusiji, nakon 10 dana borbe za povratak ponovo je u zagrljaju roditelja. Devojčica je danas u popodnevnim časovima sletela na beogradski aerodrom, gde ju je s buketom cveća i suzama u očima dočekala majka Svetlana.

Stela je 30. oktobra sletela na aerodrom u Moskvi, odakle se uputila na sahranu bake. Kada je 3. novembra krenula nazad u Srbiju, granični službenici nisu joj dozvolili da napusti zemlju jer nje imala potvrdu roditelja.

Nakon 10 dana borbe roditelja da svoje dete vrate kući, Stela je negde oko 14 časova iz aviona doletela pravo u zagrljaj presrećne majke.

Iako su roditelji pisali dopise i molili za pomoć od Srpske ambasade u Rusiji, preko Ruske ambasade u Srbiji, pa sve do predsednika republike, niko im, navodno, nije izlazio u susret. Svetlana je tada za Nova.rs ispričala kako je provela četiri sata na kiši ispred Ruske ambasade, ali da je niko nije udostojio odgovora niti pomoći.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U odgovoru koji je naša redakcija, naknadno po objavljivanju teksta dobila, navodi se, ipak, da su iz ambasade odmah reagovali. Saopštili su da su majku Svetlanu primili po hitnom postupku.

„U Konzularnom odeljenju Ambasade Svetlani Gusevoj su odmah detaljno objašnjeni razlozi nastale situacije i varijante za njeno regulisanje. Istog dana je pripremljena i overena tražena pisana saglasnost“, navodi se u odgovoru Ambasade.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon objavljivanja teksta Zaštitinik građana stupio je u kontakt sa roditeljima i pokrenuo postupak kako bi problem podigli na viši nivo i pomogli da se devojčica bezbedno vrati roditeljima.

Dozvolu za izlazak maloletnog deteta ipak su dobili iz Ruske ambasade u Srbiji, 7. novembra, koju su overili u Ministarstvu spoljnih poslova i poslali. Kako je za to bilo potverbno nekoliko dana, potvrda je stigla tek juče.

Ipak, čak i kada je danas kretala na put nije sve prošlo bez problema. Naime, na aerodromu im je bila čudna forma u kojoj je dozvola sastavljenja, jer ju je izdala ambasada u Srbiji. Srećom, sa devojčicom je bio ujak koji im je objasnio da je dozvola validna, samo u, za njih, nestandardnoj formi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Majka kaže da je Steli boravak u Rusiji jako teško pao, jer nije bila pripremljena ni na vremenske uslove, niti je finansijski bila spremna za duži ostanak tamo. Ipak, drugarica njenog oca učinila je sve da se devojčica oseća prijatno tokom boravka, kao i da ju je lečila jer je bila prehlađena, kako bi prošla PSR testiranje.

Svetlana ističe da je cela porodica jako srećna i da konačno mogu da odahnu.

„Jako sam se uželela. Ona je paničila, bila je tužna, veliki je to stres za dete.  Presrećni smo što se konačno sve završilo i što se dete vratilo u svoju domovinu“, izjavila je Svetlana.

Kroz smeh dodaje da je ćerki za poklon, pored omiljenog cveća i mandarine koju voli, donela i napolitanke koje joj je dao čuvar dok je 4 sata čekala u Ruskoj ambasadi.

„Eto i to sam joj donela za uspomenu“, kazala je Stelina majka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare