Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Oko dve stotine građana i danas se okupilo ispred zgrade Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici u znak podrške nezakonito uhapšenima u demonstracijama ispred Skupštine, zahtevajući da oni odmah budu pušteni na slobodu. Desetak studenata je izašlo iz zatvora pre 17 časova.

Okupljeni nose transparente „Šta ćete kada ostanete bez suzavca“, „Novac u zdravstvo, ne u policiju“, „Hvatajte lopove a ne borce“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

 

Skandiraju „Pustite ih sve“, „Bando lopovska sve si prodala, škole, fabrike, zdravstvo penzije, ali vratićemo sve!“.

Okupljenim građanima podršku pružaju Radomir Lazović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, profesor Filizofskog fakulteta Jovo Bakić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i Miran Pogačar, jedan od vođa protesta u Novom Sadu, koji je i sam privođen, a koji je član  Združene akcije „Krov nad glavom“.

Radomir Lazović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

 

„Dobili smo informaciju da je pušteno 10 ljudi, studenata i da više puštanja danas biti neće!!!“, rekla je Ivana Jelić iz Združene akcije “Krov nad glavom” čija su trojica aktivista takođe uhapšena.

Protest ispred Centralnog zatvora zbog hapsenja
Ivana Jelić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Aktivisti Združene akcije “Za krov nad glavom” – Vladimira Mentusa, Igora Šljapića, Maria Markovića  uhapšeni su bez ikakvog razloga uhapšeni, prebijeni od strane policije i osuđeni na 30 dana zatvora.

Jelić se zahvalila svim građanima koji su danas ponovo došli da pruže podršku uhapšenima, kao i onim građanima koji su, kako je rekla, „kao i mi mirno i sa dostojanstvom izašli na ulice da izraze nezadovoljstvo  zbog nasilja režima koji nas godinama pljačka, ponižava, obmanjuje i tlači. Režimu koji je otelotvoren u jednom čoveku Aleksandru Vučiću“.

Okupljeni građani su na to počeli da skandiraju „Vučiću lopove“ i “ Uaaa“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Među privedenima, koji su danas izašli iz Centralnog zatvora, je i Mario Marković član Združene akcije „Krov nad glavom“. Njega je ispred zatvora sačekala majka.

“ Zadatak nam je da puste naše ljude, aktiviste koji su mirno protestovali i da saznamo ko su drugi ljudi sa kojima su oni bili privedeni“, rekao je jedan od aktivista  Združene akcije „Krov nad glavom “ Ivan Zlatić okupljenim građanima.

Protest ispred Centralnog zatvora zbog hapsenja
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Policija i dalje pobedjuje zato što će iz ovih protesta,  zloupotrebljavajući ovu situaciju izaći sa boljom evidencijom i kartotekom o svim ljudima koji su aktivni u ovom gradu i o svima koji i pomišljaju da se pobune“, rekao je on.

Okupljenima se obratio najbolji drug Igora Šljapića (23), studenta završne godine ETF-a koji je priveden tokom prvog dana vikenda dok je sa transparentom u ruci mirno stajao iza Narodne skupštine  Andrej Acev.

„Došao sam da se borim za slobodu Igora Šljapića koji je zatvoren sa njavećim kriminalcima. On je moj drug iz detinjstva. Došao sam iz Ljubljane. Danas kako budu postupali sa njime, tako će postupati i sa drugim mladim ljudima u državi i na taj način ih teraju da odu iz zemlje“, rekao je on i poručio: „Borite se za njih, nema druge“.

Okupljenima se obratio lider DS Zoran Lutovac koji je govorio o uhapšenom mladom naučniku, sociologu  dr Vladimiru Mentusu koji je osuđen na 30 dana zatvora.

„Mentus je moj uvaženi kolega, nije moj istomišljenik.  On je u Padinskoj skeli samo zato što je bio prisutan. Uhvaćen je samo zato što je bio dostupan. On je primer kako današnji intelektualci treba da postupaju, a ne da žive ušuškani na svojim poslovima, institutima i fakultetima“, rekao je Lutovac.

On je priveden na prekom sudu, a to naš Ustav ne priznaje. To pokazuje pravo lice ove države, naglasio je predsednik demokrata.

Prema njegovim rečima, Centralni zatvor  je simbolino mesto koje pokazuje da živimo u zarobljenoj državi.

„Solidarišemo se sa svima koji su uhapšeni i osuđeni na prekim sudovima. Nećemo da budemo podanici, hoćemo da budemo građani, da imamo državu koja služi javnom interesu i građanima, a ne autokratskom režimu. Ne pristajemo na ovakvu državu“, poručio je Lutovac.

Okupljeni su najavili sledeći protest u četvrtak, u podne, ispred Vlade Srbije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare