Vrucina Novi Sad
Vrućina u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na samo nekoliko kilometara od centra Niša, više od 100 domaćinstava u Pasi poljani bez vode je provelo šest dana. Od kako su se pobunili - vodosnabdevanje u tom delu grada je potpuno regulisano, što danas potvrđuju i u niškom vodovodu, uz izvinjenje što direktor nije u mogućnosti da govori za naš program. Govorili su, međutim, meštani, kojima je čudno kako je mreža "preko noći" postala sposobna za ogromnu potrošnju o kojoj im nadležni danima govore.

Od srede do ponedeljka nisu imali vodu. Kako im je rečeno, zato što su je nenamenski trošili u velikim količinama, prenosi N1.

„Nama ne trebaju meteorolozi. Izađemo napolje, 30 stepeni – nema vode“, kaže Radojica Đorđević.

Ali je došla čim su se pobunili i od juče je imaju kao da je potrošnja uobičajena, pa se pitaju – da li su se preko noći cevi same proširile ili je, ipak, isključenja bilo?

Povezane vesti:

„Kažu da zalivamo bašte ili bazene – punimo bazene. Ovde ima 112 placeva koje smo mi kupili. Svi smo mi to platili i napravili kuće. Ako nađete 10 bazena ili 10 bašti koje se zalivaju, ja vam poklanjam kuću“, dodaje Slobodan Milenković.

Bašte, tvrde, nisu zalivali, ali su uz pomoć stare, dobre snalažljivosti – morali sebe.

Improvizovani tuš moga brata smo silom prilika morali da koristimo uveče, kada nema prolaznika. Kada nema nikoga, mi lepo dođemo ovde, nasred dvorišta, i tu završimo što imamo da završimo“, priča Milić Milenković.

N1: Kako punite gore, neki rezervoar…?

Milenković: Kad dođe voda, mi ga dopunimo. Vruća je voda, da. Rekli su nam da štedimo vodu, pošto vodu nemamo – štedimo i struju, pa eto, bar nešto.

Štedi zajedno sa Milenkovićima i komšiluk.

„Evo ga patent 21. veka, naš penzionerski tuš u Pasi poljani. Jedino je dobro što štedimo struju. Hvala vlastima, stvarno su nas naučili kako da preživimo“, kaže jedan komšija.

I preživeli su šest dana prvog naleta tropskog talasa, kada je potrošnja ovde i u dva susedna naselja bila takva da mreža više vode nije mogla da dopremi. Iz uprave grada, kao hitna mera, i apel na solidarnost, uz najavu restrikcija vode na Ledenoj steni i u oba dela ovog naselja, ako do petka ne smanje potrošnju. Ostaje, međutim, pitanje – šta se od jednom promenilo.

„Da do prošle godine smo uredno imali vodu, bez obzira na to koliko je bazena bilo i bašta zalivano, a ove godine nemamo. Da vidimo, možda, neke brojke. Da li je, možda, na našu mrežu priključeni neki veći potrošači ili šta se već desilo“, pita se Ivan Veljković.

Desilo se to da je mnogo zgrada i drugih objekata u južnom delu Niša izgrađeno. Dugoročno rešenje je, kako su saopštili na sajtu grada Niša, „planiranje sredstava od 200 miliona dinara, za proširenje vodovodnih cevi i još 300 miliona dinara za izgradnju rezervoara u narednim godinama“.

A do tada, možda…

„Da idemo u Nišavi da peremo ruke, pa da dođemo kući da ručamo, jel tako?“, poručuje Slobodan Milenković.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar