Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 2.467 obolelih od koronavirusa. Više je i zaraženih i testiranih u odnosu na jučerašnji dan. Infektolog Dragan Delić ovakav epilog opisuje i objašnjava jednom rečju - očekivano. "Posle godinu dana, čak i oni koji su manje upućeni, mogli su da shvate da nam nešto ovako sleduje. Postoje protivepidemijske mere koje su dosta blage u odnosu na okruženje i Evropu. I te mere koje postoje se ne poštuju. Kada se spoje skromne i labave protivepidemijske mere i njihovo nepoštovanje, posmatramo rezultat svega toga", objašnjava Delić.

Danas je testirano ukupno 13.063 građanina, a na respiratorima su 142 pacijenta. Juče je bilo 1.810 obolelih od koronavirusa, a testiran je 8.491 građanin.

„Psihološki je možda uticao i dolazak vakcina, ali to bih stavio tek na treće mesto“, navodi Delić kao jedan od uzroka ovog porasta.

Naš sagovornik ima i više nego jasnu poruku za Krizni štab.

„Ja ih samo molim da se drže struke. To sam ih molio i ranije, molim ih i dalje. Da se okrenu prema medicini i bolesniku, da se ne razmišlja o, po meni, nekim stvarima koje su neprimerene za upoređivanje – stvaranje balansa između rada klubova, kockarnica i zdravlja i umiranja naših ljudi. Tu ne može balans da se pravi. Ja sam protiv takvog kompromisa. Kompromis sa zdravljem naroda ne postoji, to ne postoji u medicini, barem smo tako učili svoje studente“, kategoričan je Delić.

On apeluje na kolege da usaglase stavove.

„Ne može da se nastupa sa nekim svojim sumnjama, opravdanim ili neopravdanim, u doba pandemije. Ima tu dosta problema. Postoji problem i u našoj profesiji i u pojedincima, ima i problema u državi. Problem je i u tome što ne čujem Zdravstveni savet, ne čujem ni Lekarsku komoru, ni Epidemiološku sekciju Srpskog lekarskog društva“, ukazuje Delić.

Ipak, ne svaljuje svo težište i svu odgovornost na Krizni štab, ukazuje i na ličnu odgovornost pojedinca.

„Ne živimo na pustom ostrvu, od našeg zdravlja, zavisi i zdravlje ljudi oko nas“, kaže Delić i građanima poručuje da je do sada trebalo da shvate da postoje teške posledice korone, postoji i umiranje.

„Ovo je zabrinjavajuće, ali ne reaguje se na to. Kao da smo se navikli na ove brojke inficiranih i umrlih, kao da su one postale uobičajene. Prihvatamo ih i kako struka i kao laici, kao da su nešto očekivano i prirodno. Nije neophodno da se nešto ovako dešava“, konstatuje Delić.

Naš sagovornik strahuje i od toga da smo, što se tiče nepoštovanja mera, mi zapravo videli samo vrh ledenog brega, a da se nešto dublje i značajnije dešava ispod svega toga.

„Ako su uhvatili dvoje ili troje organizatora žurki, toga ima mnogo više“, upozorava Delić.

Ukazuje i da smo daleko od kolektivnog imuniteta. Poručuje i da kada je reč o koroni nije kraj.

„Našim odgovornim ponašanjem mi možemo da dočekamo kraj epidemije, ali će virus uvek težiti da opstane i bude tu“, zaključuje Delić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram