Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Infektolog u penziji prof. dr Dragan Delić izjavio je u Novom danu da je organizovanje korona žurki dok je epidemija u jeku potpuno neprihvatljivo, kao i da moraju da se donesu strože epidemiološke mere kako bi se ublažio broj dnevno zaraženih ljudi. On je ukazao da su u Italiji skijališta i zimski centri zatvoreni, dok u Srbiji nema praznog mesta.

Podsetimo, u Beogradu je tokom proteklog vikenda policija rasturila više korona žurki, a pet osoba je zadržano zbog sumnje da su počinili krivično delo nepostupanja prema propisanim zdravstvenim merama tokom pandemije. U jednom lokalu procenjuje se da je bilo čak 700 ljudi. Zbog te situacije zasedao je Krizni štab Beograda iz kog je saopšteno da će biti nastavljene kontrole poštovanja epidemioloških mera.

Ovo što se dešava je za Riplijevu rubriku ‘Verovali ili ne’. Ali, toj rubrici može da se doda da su italijanska skijališta zaključana, a da u našim skijalištima nemate slobodan krevet. Takođe, dešavale su se prošle godine apsurdne, neprihvatljive stvari, kao što je utakmica između Partizava i Crvene zvezde, i proslava (izborne) pobede u zatvorenom prostoru sa kolom i sa muzikom“, podseća Delić.

Dodaje da je svemu tome doprinelo pogrešno vreme za donošenje epidemioloških mera.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Neke odluke su donošene prerano, a sa nekim odlukma se stravično kasnilo. To vreme smo koristili za trijumfalizam, da se hvalimo da smo najbolji u Evropi, a kovid virus je radio u međuvremenu. Ujedinjeni protiv kovida su predložili niz mera, međutim, Krizni štab nije reagovao na te predloge. Dakle, glavni problem je prvavoremeno donošenje protivepidemijskih mera“, napominje Delić.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je napraviti balans između privrede i zdravlja i dodaje da je to nezvodljivo i neprihvatljivo. Ocenjuje kao veštačke najave da privreda mora da radi, kako bi se očuvala ekonomija.

„Zna se šta je privreda i zna se šta ovu zemlju drži, a ne uslužne delatnosti“, istakao je on.

Deleć ocenjuje da je pandemija oktrila mnogobrojne probleme u načinu funkcionisanja zdravstvenog sistema. Napominje da je pandemija pokazala needukovanost stanovništva.

„Stanovništvo mora biti edukovano, i naoružano strpljenjem i empatijom. Mislim da edukacija nedostaje, silne decenije su potrošene i kao zdravstveni sistem ništa nismo uradili na edukaciji. S druge strane imate različite stavove lekara koji nastupaju na televizijama. I to unosi zbunjenost među građanstvom. To je nedospustivo, jer lekari moraju da budu usaglašeni kada je u pitanju struka i nauka“, kazao je on.

Dodaje da je dužina trećeg talasa uticala na činjenicu da su se građani potpuno privikli na podatke da se u toku jednog dana zarazi 1.500 ili 2.000 ljudi, kao i daje 20 ili 30 osoba preminulo.

Efekti vakcinacije vidljivi za mesec ili dva

„Po meni, to je nešto što je nerazumno. Ti podaci su zastrašujući i oni opominju. Ima više od 20 odsto zaraženih od broja testiranih osoba, što je visok procenat, i on opominje da mora nešto da se uradi. Međutim, nema reakcije, i Krizni štab se potpuno navikao na ovu situaciju“, smatra Delić.

„Ova pandemija ne oprašta. Ovaj virus je ušao u našu humanu medicinu, u populaciju, i nema gde dalje. Ovo je za njega slepa ulica. Svako od nas će oboleti od ove bolesti kad-tad. Samo je pitanje vremena. Nema ovaj virus gde da ode“, poručio je Delić.

On ukazuje da upravo zbog toga držanje mera doprinosi  „premošćivanju“ vremena koje je potrebno da bi se došlo do vakcine. Navodi da su epidemiološke mere uticale smanjivanju opasnosti od masovnog inficiranja kao i da su se pokazale kao potpuno ispravne u borbi protiv kovida.

„Pojava vakcine je rapsodija nauke. Nauka je uspela da se za godinu dana stvore veoma kvalitetne vakcine. Protivepidemijske mere služe usporavanju procesa i da sa što manje gubitaka uđemo u proces vakcinacije“, naveo je Delić.

Ocenjuje da je Srbija dobila značajan broj doza vakcina, kao i da su se državne institucije pripremile za proces masovne imunizacije.

„Suština vakcinacije je da zaustavimo i eliminišemo epidemiju. Da zaustavimo opasnost teških formi bolesti i umiranja. Neko će i posle vakcine oboleti, ali će ta slika biti blaga i neće ugroziti njegov život“, smatra Delić..

On je procenio da će efekti vakcinacije biti vidljivi za „mesec ili dva“.

„Do tada bi trebalo da se vidi efekat vakcina i prirodnog prokužavanja stanovništva. Ali, prekid pandemije zavisi od njenog obima“, zaključio je Delić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram