Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba inicijalno, kada je odobrena skijaška sezona, poručio da je 30 odsto punog kapaciteta maksimum koji se može dozvoliti, a da li je bilo tako videće se narednih dana.

Jasno je da su oči uprte u planine, neke mere nisu poštovane strogo, ne toliko na samom skijalištu, koliko u pratećim sadržajima, rekao je Janković za RTS i dodao da se mere krše i po gradovima.

Povodom pisanja pojedinih medija da je medicinski deo Kriznog štaba predlagao potpuno zatvaranje kafića i restorana, Janković ističe da takva mera može da postane neophodna, ali još ne.

„Ali ako ti objekti ne mogu da sprovedu mere koje su na snazi, odnosno da se preventiva za rešavanja sprovodi u ovom režimu rada, može da postane neophodno i da se donesu strožije mere. U ovom trenutku je mnogo važnije da se ove mere sprovedu“, napominje Janković.

Nije suština da nalazimo krivce, već da vidimo gde možemo situaciju da poboljšamo, a ako to ne učinimo sledi nam značajno povećanja broja zaraženih, dodao je on.

Svi se osećamo razočarano kada ne dopremo do ljudi da moraju da se sprovode preventivne mere zaštite od kovida, rekao je Janković komentarišući slike iz noćnih klubova. J

On je dodao da je još mali broj vakcinisanih građana da bi se konkretnije videli efekti, ali je naveo primer Izraela gde je očigledno da taj proces donosi rezultat.

Vakcinacija ne sme biti opravdanje za veće opuštanje i nepridržavanje preventivnih mera. Vakcinacija nije čarobni štapić, neće preseći epidemiju, rekao je Janković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram