Foto: NOVA S

Prema današnjim podacima u Srbiji je od koronavirusa preminula jedna osoba, a 93 su zaražene. Zašto i dalje raste broj zaraženih, da li zbog popuštanja mera ili opuštanja građana, da li je struka zakazala ili ono što se dešava je normalno i očekivani razvoj epidemije su teme o kojima su govorili gosti emisije "Među nama" Dragan Delić, bivši direktor Infektivne klinike i Zoran Radovanović, epidemiolog.

„Problem je to što smo mi imali striktne mere do početka maja i odjednom je sve splasnulo. Svetska zdravstvena organizacija kaže, a i svetska iskustva pokazuju da kada ukidate mere, morate ukidati jednu po jednu, dakle skinete jednu zabranu, pa gledate efekat. Kada se relaksiraju mere, odnosno procenjujete da li učestalost bolesti pada, onda jednu po jednu meru ukidate i pratite efekat. Ako ne prestaje da pada broj obolelih, znači nešto ne valja, a mi smo od jednom sve mere ukinuli“, rekao je Radovanović za Novu S.

Na pitanje da li imamo razloga da budemo zabrinuti s jedne strane jer se govori o drugom talasu epidemije, a s druge strane da će se ponovo uvesti mere na koje nisu spremni ni građani, a ni bolnice ni lekari, Radovanović je rekao da nije u pitanju drugi talas.

„Ovo sve je jedan prolećni talas, samo što smo mi dozvolili da nam učestalost bolesti pada, nama od početka maja već šest, sedam nedelja virus stagnira i poslednjih dana raste. Tu sad nije važna statistika, kao poslednja dva, tri dana. Vidimo da je sve više obolelih, tako da je to kao jedan ‘pretis lonac’, kome je ventil zapušen i preti da eksplodira“, objasnio je Radovanović.

Na pitanje da li je tačno ono što se sve češće govori o mutiranom virusu koji je sve snažniji ili su to „prepričavanja“, Delić je rekao da u ovom trenutku ima čitava poplava publikacija, pa i usmenih saopštenja i „kad ih čitate ili slušate zaista se stvara jedna konfuzija“.

„Čini mi se da ima previše saopštenja koja nemaju utemeljenje u struci, nauci, više je to želja ka popularnosti, da se istakne neki svoj značaj u svemu tome. Prema tome, nemojte sve prihvatati zdravo za gotovo. Ja čak ovi dana čujem od nekih ljudi, a to je da smo pobedili i izašli iz te borbe protiv covida. Prvo u jednoj rečenici imate dve neistine: nismo izašli iz ove epidemije, odnosno pandemije, čak imate i povećanje obolelih svakog dana. To govori podatak da imate povećanje obolelih na intenzivnoj nezi i na respiratoru, a danas ih je 18, dok ih je pre neki dan bilo osam“, rekao je Delić

O čemu su još gosti govorili pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare