Foto: Shutterstock

Kampanja "Daj pedalu raku“ ove godine je dobila regionalni karakter, jer se vožnji podrške ženama obolelim od raka dojke, koja će biti održana sutra u gradovima Srbije priključila i Slovenija.

Podizanjem zastave biće dat start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji, saopštilo je udruženje Ženski centar „Milica“ koje je organizator ove kampanje.

Vesna Bondžić, predsednica udruženja, podseća da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji.

„Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti“, rekla je Bondžić. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma.

„Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv u više od 90 odsto sučajeva ako se otkrije i leči na vreme, umre 1.600 žena u Srbiji“, upozorila je.

Ističe da je za smanjenje ove statistike potreban timski rad i delovanje u svim pravcima, od edukaciji u školama, dostupnosti kvalitetne dijagnostike i inovativnih terapija za lečenje ranog karcinoma dojke kakve imaju žene u okruženju.

Potrebno je smanjenje vremena koje protekne od otkrivanja bolesti do početka njenog lečenja kao rad na promeni svesti žena u Srbiji o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojke, naglasila je Bondžić i dodala da jedino tako možemo promeniti statistiku u Srbiji.

„Daj pedalu raku“ je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou s ciljem da se podigne svest cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar