Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije polako se vraća normalnom radu, u pogonu je pet operacionih sala, "čiste" se liste čekanja. Od 1. juna počeće i redovne kontrole i ambulantni pregledi pacijenata koji se leče i svoje stanje prate već duži niz godina, kaže za naš portal direktorka te ustanove Danica Grujičić.

Ipak, ona podseća na to da protekla dva meseca, za vreme vanrednog stanja, praktično nije bilo nove dijagnostike, pa se očekuje veći broj pacijenata.

Tvrdi da se liste čekanja smanjuju, kada je reč o operacijama koje ne treba da čekaju, poput operacija dojke, kao i to da se radi po što je moguće bržim procedurama.

„Pre dve nedelje je na operaciju dojke čekalo 150 pacijentkinja, sada je oko 70 i verovatno će se očistiti ove i sledeće nedelje“, kaže Grujičić.

Ona napominje da su na listama i pacijenti koji su čekali svoje hirurge.

„Bilo je par hirurga koji su bili kovid pozitivni, na svu sreću bez simptomatologije, ali su morali mesec dana da budu zatvoreni. Ti pacijenti sada dolaze, to se prilično raščistilo“, navodi direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.

Prema njenim rečima, polako se olakšavaju i procedure koje su pacijenti dužni da ispoštuju.

„Osim za dolazak na hematologiju, više se ne traži negativan test na kovid. Dobili smo ove brze testove, tako da za pacijente koji su sumnjivi odmah uradimo. Osim stacionara za radijacionu onkologiju, koji još nije stoprocentno popunjen, manje više radimo punim kapacitetom, u pogonu je pet hiruških sala. Pojedinačni ambulantni pregledi su već počeli, sada zovemo pacijente koji su bili zakazani u martu i aprilu, da njih pregledamo. Molba pacijentima jeste da dolaze u vreme kada im je zakaazano, da ne dolaze ujutro u šest, da se ne bi stvarala nepotrebna gužva“, navodi doktorka Grujičić.

Ipak, problem vidi u tome što u martu i aprilu, zbog koronavirusa, nije bilo dijagnostike, pa se u narednim mesecima očekuje pojačan priliv pacijenata.

„Ljudi su se plašili da dođu. Imali smo situaciju na magnetnoj rezonanci u Kliničkom centru, koja je krcata uvek, da nema žive duše. E, sad će to krenuti i mi moramo biti spremni da sve te ljude prihvatimo. Kome god nije bilo hitno, sad je krenuo na dijagnostiku. Kad smo sumirali, najmanje je radila dijagnostika. U junu, julu i avgustu, očekujemo udar, ali smo spremni i za to“, kaže Grujičić.

Sve je manje kovid bolnica  

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Kliničko-bolnički centar Zvezdara biti vraćen u regularni proces rada, a kovid pacijenti koji se sada tu leče do petka će biti prebačeni u KBC Zemun i u druge bolnice.

Lončar je na sastanku sa rukovodiocima ustanova koje zbrinjavaju kovid pacijente rekao da će se i Opšta bolnica Pančevo od četvrtka vratiti na redovan režim rada, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na sastanku je dogovoreno i da se privremena bolnica Sajam u Novom Sadu zatvori, a da preostalih 11 pacijenata bude preusmereno u KC Vojvodine.

Normalizuje se i rad Niškog kliničkog centra. Stacionar u novoj zgradi niškog Kliničkog centra danas je počeo sa redovnim radom, nakon što je više od mesec dana bio kovid bolnica.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Vladan Ćosić rekao je da su u stacionar najpre prebačeni pacijenti sa intenzivne nege Urgentnog centra te zdravstvene ustanove, a u toku dana biće vraćeni pacijenti koji su lečeni u niškoj Vojnoj bolnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar