Foto:shutterstock by Andrey_Popov

Prema podacima koji do sada nisu bili prisutni u domaćoj javnosti, postoje indikacije da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poseduje softver za prepoznavanje lica građana kontroverzne američke kompanije Clearview AI, piše Startit

Piše Danko Novović, Startit

Ova sumnja se zasniva na spisku klijenata kompanije objavljenom prvi put na medijskom portalu BuzzFeed News. Inače, Clearview AI bavi se tehnologijom za prepoznavanje lica, te policijskim snagama nudi korišćenje baze od preko tri milijarde fotografija prikupljenih sa društvenih mreža.

Povodom ovih navoda, Startit Dnevnik je poslao upite Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i kompaniji Clearview AI. U odgovoru koji smo dobili od Biroa za saradnju s medijima ponovljena je tvrdnja da MUP u ovom trenutku ne koristi sisteme za prepoznavanje lica, te da su „svi eventualni medijski napisi koji to navode netačni“.

Foto:shutterstock By MONOPOLY919

Lista klijenata kompanije Clearview AI „iscurela“ je u februaru, a među više od dvadeset država čije su snage reda i bezbednosne agencije s njom ostvarile neki vid kontakta i saradnje, bilo dugoročno, ili kroz korišćenje besplatne probne verzije tehnologije — nalazi se i Srbija.

Osim mnogobrojnih klijenata unutar SAD-a, na spisku su mahom evropske države, a, osim naše zemlje, navedene su još i Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Irska, Indija, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kako je za Startit Dnevnik izjavio Danilo Krivokapić, direktor fondacije SHARE, koja se bavi unapređenjem ljudskih prava i zaštitom privatnosti, sa stanovišta pravne regulative, korišćenje takvog softvera nedozvoljeno je u našoj zemlji.

„Ukoliko je ta informacija tačna, mi smo iznenađeni time da naša policija želi da koristi takav softver. Smatramo da je njegovo korišćenje nezakonito u našem pravnom okviru, a i šire, pa bi tako bila reč o kršenju važećih propisa“, istakao je Krivokapić.

Za postojanje kompanije Clearview AI javnost je saznala u januaru ove godine, kada je u istraživačkom tekstu objavljenom u The New York Times-u navedeno da njujorški startap prikuplja milijarde fotografija s društvenih mreža, uključujući Facebook, Instagram i YouTube, smešta ih u bazu podataka i omogućava snagama reda da, poredeći ih sa inkriminišućim snimcima i fotografijama — identifikuju građane.

Dosad je poznat jedan slučaj hapšenja građana na osnovu materijala dobijenih upotrebom tehnologije koju nudi Clearview AI — i to tokom protesta u Majamiju, o čemu je Startit Dnevnik već pisao. Tada je američka policija istakla da se ova tehnologija koristi samo u slučaju počinjenog krivičnog dela, ne i prilikom ustavom dozvoljene aktivnosti, kao što je učestvovanje u demonstracijama. Žena koja je tom prilikom uhapšena optužena je da je bacila dva kamena na pripadnike policije.