Foto: Magla u Beogradu, Privatna arhiva

I ovog jutra je u većem delu Srbije, naročito po dolinama i duž rečnih tokova prisutna magla koja loklano smanjuje horizontalnu vidljivost. Zamućeno i maglovito ovog jutra je i u Beogradu i u drugim većim gradovima. Često se postavlja pitanje, da li je to zapravo magla ili zagađenje?

Odgovor je jednostavan, u velikim gradovima, kao što je Beograd, pojava zamućenosti vazduha tokom jutarnih sati, nikada nije čista magla, već smog. Reč smog nastala je izvorno upravo od kombinacije dve engleske reči: fog (magla) + smoke (dim) = smog (aerozagađenje).

U gradu je u prizemnim slojevima prisutno dosta zagađućih čestica koje lebde u vazduhu. Kada se stvore uslovi za formiranje magle (obično tokom jutarnjih sati za vreme jeseni), tada se magla kondenzuje upravo na tim štetnim česticama.

Beograd je trenutno na osmom mestu u svetu po zagađenosti vazduha, sa indeksom zagađenja 127, objavljeno je na sajtu IQAir Earth.

Inače, jedan od mehanizama, u meteorologiji, koji može da ‘pročisti vazduh’ je jak vetar. Jačanje vetra u Srbiji očekujemo od sutra, tako da će u petak i za dane vikenda, kvalite vazduha biti malo bolji.

BONUS VIDEO: Kakve veze imaju CIA i zagađenje vazduha u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar