Foto: borbastalna

Grafiti cveta Srebrenice, nezvanični simbol genocida u Srebrenici, osvanuo je noćas na zidovima zgrada u Beogradu. Belo-zeleni cvet ispod koga piše PAMTIMO iscrtan je na zidovima u noći između 12. i 13. novembra.

U saopštenju za medije organizacije „Borba stalna“ navodi se da građani Beograda pamte žrtve srebreničkog genocida, te pozivaju vlasti da isti priznaju.

„Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica!“, navodi se u saopštenju.

Grafiti cveta nalaze se na više lokacija u Beogradu, u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac.

Inače, cvet Srebrenica je nezvanični simbol genocida u Srebrenici. Osmislile su ga žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine. Bela boja latica cveta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. jul 1995. godine, navodi se u saopštenju.

Foto: borbastalna

Bonus video: Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram