Foto:N1

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" organizuje sutra u podne, ispred Vlade Srbije, protest zbog stavljanja reka u cevi i izgradnje malih hidroelektrana, rekao je za Nova.rs jedan od vođa tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta. On je najavio da će nakon sutrašnjeg okupljanja u Beogradu, širom Srbije biti organizovane slične akcije i da će svuda gde bude potrebe "ljudi uzeti zakon u svoje ruke".

Prema Ćutinim rečima, prijavilo se oko 40 organizacija koje žele da učestvuju u sutrašnjem protestu.

„Pozivam sve ljude, da gde god se pojavi neki ludak koji hoće da stavlja reke u cevi ili da seče šume, da reaguju i da ga fizički spreče“, kazao je Ćuta za naš portal i istakao da narod mora da sprovodi zakon i štiti prirodu, ukoliko to već ne čine oni koji su se na to obavezali.

Čuta kaže da mu se posle sastanka sa premijerkom 2. juna niko više nije javio i nagovestio bilo kakav pomak u rešavanju nagomilanih preblama kada je reč o građenju minihidroelektrana i njhovog uticaja na životnu sredinu.

Jedan od glavnih zahteva sutrašnjeg protesta biće ispunjenje obećanja koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao na sastanku 28. septembra – brisanje hidroelektrana iz zaštićenih područja.

Protest organizuju pokreti Odbranimo reke Stare planine, Eko straža, Savski nasip, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Za Šabac bez smoga i Zeleni Beograd i drugi.

Na protestu će, između ostalih, govoriti dekan Šumarskog fakulteta prof. Ratko Ristić, dr Dragana Đorđević, naučni savetnik, prof. dr Vladimir Đurđević, prof. Zoran Radovanović, epidemiolog, prof. dr Miomir Kostić ETF, Dejan Žujović, pulmolog, prof.dr Peđa Simonović sa Biološkog fakulteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare