Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) naveo je danas da građani pojedinih srpskih gradova nisu na vreme obavešteni o velikom zagađenju vazduha u mestu gde žive, ukazujući da se veliki broj podataka objavljuje suviše kasno, tek nakon mesec ili čak nakon godinu dana.

Kako navodi CINS, Radinac selo pored smederevske Železare, u periodu od šest i po meseci u kom je mereno, zagađenje je gotovo tri i po meseca je bilo opasno po zdravlje ljudi.

Bilo je dana kada je materije koja šteti srcu i plućima, takozvanih PM10 čestica, bilo i do sedam puta više od dozvoljenog.

„Ovo su zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) do kojih je CINS došao putem zahteva za pristup informacijama, a koje SEPA planira da objavi tek 2021. u izveštaju o kvalitetu vazduha“, naveli su iz CINS-a.

Kako su dodali, slično je bilo i sa zvanično nezagađenim Borom 2018, kada su lokalna merenja Instituta za rudarstvo i metalurgiju pokazala prekomernu koncentraciju PM10, ali i sumpor-dioksida (SO2). Naredne godine Bor je bio ekstremno zagađen SO2 i opasan po zdravlje ljudi, dok problema sa PM10 zvanično nije bilo.

U Ćupriji, Čačku, Čoki, Velikim Crljenima prekomerne PM10 čestice prošle godine zabeležili su samo lokalni zavodi za javno zdravlje jer SEPA-ine stanice nisu merile ove čestice.

Da je u Velikim Crljenima, mestu kod Lazarevca, prošle godine 150 dana bio previsok PM10 meštani su mogli da čuju tek u avgustu ove godine, kroz podatke Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, dok se danas ta stanica nalazi na sajtu SEPA-e.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar