Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu zahteva od gradonačelnika Zorana Radojičića da, zbog alarmantne situacija kada je u pitanju zagađenje vazduha, hitno sazove sednicu štaba za vanredne situacije, koji bi između ostalog, naložio gašenje svih gradskih kontlarnica na ugalj i mazut.

U saopštenju se navodi da bi, pored gašanje svih gradskih kotlarnica na ugalj i mazut, štab za vanredne situacije trebalo da usvoji i meru obezbeđivanja besplatanog priključka domaćinstvima na daljinsko grejanje ili maksimalnih podsticaja za prelazak na energetski prihvatljivije kotlove.

Jedna od mera, koju predlaže CLS, je i uvođenje vanredne inspekcije autobusa koji se koriste u javnom prevozu jer, pored toga što učesvuju „u zagađenju imamo informacije da mnogi privatni prevoznici skidaju filtere sa svojih vozila“.

„Podsećamo da smo uputili zvaničan zahtev gradonačelniku i njegovom zameniku da se ugasi najštetnija kotlarnica u Ulici 27. marta, za koju imamo informaciju da je naloženo gašenje još pre tri godine od strane nadležnog Sekretarijata. Utvrđeno je da je virus korone opasniji u mestima gde je zagađenje veće. U vremenu vrhunca epidemije korone, ponašanje gradske uprave u vezi sa zagađenjem predstavlja zločin prve kategorije protiv građana“ poručuju iz Centra za lokalnu samoupravu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare