Zlatibor Lončar Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Tek što je ponovo seo u ministarsku fotelju, Zlatibor Lončar okupio je prošle subote sve direktore zdravstvenih ustanova u Srbiji i izneo im plan rada, ali i ponašanja, dok je on na čelu srpskog zdravstva. Između ostalog, kako nezvanično saznajemo od nekolicine rukovodioca koji su prisustvovali ovom sastanku, Lončar je naložio da nijedan lekar ubuduće ne sme da govori u javnosti, bez prethodnog odobrenja direktora ustanove u kojoj je zaposlen, ali i Ministarstva zdravlja, odnosno - ministra.

Poznat po strogim pravilima i naređenjima, koja je izdavao zdravstvenim radnicima u periodu od 2014. do 2022., tokom svoja prva dva mandata ministrovanja, ne čude i novi uslovi rada u ustanovama, koje je Lončar izložio pre nekoliko dana.

Tanja Miščević, Zlatibor Lončar, Milica Đurđević Stamenkovski Sednica Vlade Srbije Foto:FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Naime, prema rečima nekolicine direktora ustanova, svaka reč koju izgovore njihovi lekari, načelnici odeljenja, ali i oni koji vode klinike u okviru kliničkih centara, u komunikaciji sa medijima, moraće da bude prethodno „blagoslovena“ od strane Lončara.

Sankcije za „duge jezike“

„Sastanak je bio obavezan, svi smo morali biti tamo, iako je bila subota, to nikoga ne interesuje. Od strane novog ministra dobili smo brojna uputstva kako da radimo, pre svega o saradnji i odnosu sa pacijentima, međutim i sa medijima. Naglašeno je da će biti sankcionisani svi oni lekari koji budu pričali u javnosti o svom poslu i ustanovama u kojma rade, a da prethodno nisu dobili odobrenje direktora i ministarstva“, kaže za Nova.rs lekar, direktor jedne zdravstvene ustanove u Srbiji, koji je, iz očiglednih razloga, zamolio da ostane anoniman.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osim lekara, na sastanku je, nezvanično saznajemo, bilo reči i o sindikatima, koji ubuduće neće moći da govore o srpskom zdravstvu, ukoliko ne dobiju „zeleno svetlo“ iz resornog ministarstva.

“To je nedopustivo i nečuveno. Do sada je bila praksa da lekar traži odobrenje direktora ustanove, ukoliko priča za medije o toj ustanovi u kojoj radi u svoje radno vreme ili ukoliko priča van svog radnog vremena i van ustanove, ali o situaciji koja se dešava na poslu. Međutim, to nema veze sa Ministarstvom, zašto bi se ministar bavio izjavama lekara. Nelogično je da se on od toliko prioritetnijih pitanja i problema, koje mora da rešava, bavi pojedinačnim izjavama lekara“, kaže za Nova.rs Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Foto:privatna arhiva

Ona naglašava da sindikalnim predstavnicima niko ne može da zabrani da govore u javnosti.

Pročitajte još:

„Posebno ako je neko legitiman sindikalni predstavnik, onda ne postoji način da se ućutka. Poslednje upozorenje pred otkaz u bolnici ‘Laza Lazarević‘ dobila sam upravo zbog jednog članka u novinama, gde sam pričala o uslovima zdravstvenih radnika u Batajnici, a ne o svojoj ustanovi. Govorila sam kao predstavnica Sindikata, a u upozorenju je pisalo da sam neovlašćeno dala izjavu, iako me je ovlastio Sindikat. Tada sam dobila zabranu medijskih istupa u narednih šest meseci, pa sam morala da podnesem ostavku u Glavnom odboru“, priča dr Đokić.

Direktor te kudi, direktor ti sudi

Ukoliko lekar ima problem na poslu, mobingovan je od strane direktora, koji zloupotrebljava službeni položaj, jedini način, u ovom slučaju, da dođe do pravde i pomoći, je da se obrati istom tom direktoru i ministarstvu koje ga je na to mesto postavilo.

Zlatibor Lončar Foto:A.K./ATAImages

„To nema nikakve logike, ali zalažemo se svakako za legitimni postupak, odnosno, ako zaposleni ima problem na poslu, mora da se obrati direktoru, da se problem identifikuje. Savetujemo ljude da moraju da ispoštuju sve zakonske procedure jer čak i kad je mobing od strane direktora, to mu se prvo mora reći, pre nego što se pređe na sledeće instance“, naglašava Đokić.

Ukoliko lekar ne istupa ispred ustanove, nije dužan da traži odobrenja nadređenih, a još manje Ministarstva zdravlja.

Ana Brnabić i Zlatibor Lončar sa medicinskim radnicima Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Ako neko istupa kao sindikalni predstavnik ili lekar ne govori o svojoj ustanovi, onda nije potrebno odobrenje nadležnih, dok u okviru same ustanove, direktor može da ovlasti određene ljude da govore javno. Ne postoji zakonski proces koji bi omogućio ministru da o tome odlučuje i da sprečava slobodu govora na bilo koji način. Ustavne odredbe su iznad svakog akta ministra i zakona”, objašnjava za Nova.rs Milja Dimitrijević, pravnica SLFS i ekspert za radno pravo.

Lončar – zatvoren za javnost

Podsećamo da je za javnost, ministar Lončar uglavnom nepristupačan, netransparentan, nije veliki favorit medija, u kojima inače retko istupa, na konferencijama najčešće ne ostavlja prostor za dodatna pitanja novinara, već samo izloži svoj plan i program i ode. Poznato je da brojne greške i propuste u zdravstvenom sistemu Srbije, o kojima bi javnost morala biti obaveštena, Lončar voli da drži u zatvorenim, uskim krugovima, kao da je u pitanju privatni, a ne državni, sistem.

Svecana akademija konvencija obelezavanje i 13. godina postojanja SNS Srpska napredna stranka
Zlatibor Lončar, Svečana akademija i obeležavanje 13. godina postojanja SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, u prethodnim mandatima ministra Lončara, neretko se dešavalo da novinari pošalju pitanja lekarima u zdravstvenim ustanovama, a da odgovore dobiju iz Ministarstva zdravlja, koje, očigledno, nema druga posla, jer nam zdravstvo “savršeno funkcioniše“.

Podsetimo i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, razgovarao i o drugim temama sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, na pomenutom sastanku. Tom prilikom istakao je i, što je odobreno za prenos u medijima, da očekuje značajno veći nivo posvećenosti, profesionalizma i posebno unapređen odnos prema pacijentima.

Zlatibor Lončar Foto:A.K./ATAImages

„Naši zadaci za naredni period su jasni – državno zdravstvo ne sme da tavori i propada, jer moramo svakom građaninu da omogućimo lečenje najsavremenijim aparatima i opremom koju smo nabavljali do 2022.godine“, rekao je Lončar, čime kao da je podvukao da u mandatu Danice Grujičić, koja ga je menjala godinu i po dana i na mesto ministarke postavljena krajem 2022., nije nabavljen nijedan medicinski aparat.

***

BONUS VIDEO: Vučić i Miketić se posvađali oko ministra Lončara Ko je zapravo doktor Smrt i ko ubija decu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare