Čačak, voda, nestašica vode, česma
Foto: Shutterstock

U Čačku je posle restrikcija vode, danas uvedena vanredna situacija zbog velikih suša, što brojnim žiteljima grada pored Morave onemogućava dotok na česmama za najosnovnije životne potrebe. To je naročito pogodilo Čačane koji žive u višespratnicama.

„Stanujem na sedmom spratu. Pritisak vode je ponekad satima veoma mali, a sami vidite kolike su vrućine. Ne možemo normalno da se istuširamo, ni umijemo, a imam starog oca u koji ne podnosi klimu i po nekoliko puta dnevno je naučio samo da se, na kratko, osveži. Ovo je zaista katastrofa“, kaže za Nova.rs, Zoran Borović koji živi sa četvoročlanom porodicom na sedmom spratu jedne zgrade u Čačku.

Prema njegovim rečima, sa porodicom i prijateljima, kada ne radi često ide u selo kod familije da uživa u prirodi i na taj način spasi od prevelike žege koja prži u kući.

„Vrlo često u večernjim satima prošetamo i do Morave, jer je zaista ova vrućina nepodnošljiva. A tamo su proble komarci. Ali, svakako je bolje nego da sedimo u kući i „kuvamo“ se. Ukoliko bude višesatnog ukidanja vodosnabdevanja zbog današnje odluke ne znam kako ćemo preživeti „, zaključio je on za naš portal.

Istog stava je Rada koja ima dvogodišnjeg dečaka i, takođe, stanuje u jednoj višespratnici.

„Ovo je zaista nečuveno. Samo u Srbiji postoje ovakve mere. Suprug mi radi, veoma često je, zbog posla, na putu. Nekada nemam vremena ni da natočim dovoljno vode, jer je dete nemirno, prohodalo i samo za njim trčim. A da vam ne pričam da mu je neophodno često tuširanje, jer nemamo klimu u stanu. Prinuđena sam vrlo često da kupujem vodu u balonima i tako napravim rezerve kako bih mogla da spremim detetu ručak i da ga rashladim“, žali nam se ova Čačanka koja stanuje u samom centru grada.

Radoslav Vučković iz sela Trnavska Baluga kaže da je gradski vodovod već odavno „otpisao“. Sa te mreže je veoma često slab dotok, nedavno su uvedene i restrikcije, a sada i vanredna situacija zbog suše, podseća.

„Budući da se bavim povrtarstvom bio sam prinuđen da iskopam bunar i sada iz njega koristim vodu i za kućne, odnosno higijenske potrebe. I ranije, kada nije bilo suša imali smo problema sa vodosnabdevanjem sa gradskog vodovoda u letnjem periodu“, ispričao je on za Nova.rs.

Vučković uzgaja papriku, kupus i krompir, a tim povrtarskim kulturama je neophodno zalivanje.

Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

„Ne možete ni zamisliti kolika su ulaganja u taj posao. Nisam smeo da sve prepustim slučaju i razmišljam da li ću smeti da zalivam, jer od toga živim. Međutim, veliki novac sam investirao u bunar kako bih, između ostalog, održao u životu povrće jer od toga moja porodica živi. Veoma su teška vremena, ja stvarno ne znam kako ljudi u gradu izdržavaju bez vode i po nekoliko sati“, zaključio je on za Nova.rs.

Podsećamo, članovi Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Čačka su na sednici doneli odluku da se na toj teritoriji proglasi vanredna situacija zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskih vodostaja. Kako je zaključeno, restrikcije vode vršiće se kao i do sada.

Iako je snabdevanje vodom i na području grada ugroženo, za sada neće biti restrikcija, zbog sanitarno-tehničkih razloga, a ukoliko ih bude javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Rade Vučković Foto:privatna arhiva

Kako bi stanovnici, tokom restrikcija, imali vode za osnovne potrebe, tokom trajanja vanredne situacije, Grad Čačak, Civilna zaštita Grada, JKP „Vodovod“, ali i ostala javno komunalna preduzeća dostavljaće, po potrebi, vodu za piće ili će se na određenim lokacijama postaviti cisterne sa vodom. Takođe, komunalna inspekcija i komunalna milicija će intenzivno kontrolisati da li stanovništvo racionalno koristi vodu.

Gradsko rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, apeluje na sugrađane da budu racionalni i koriste vodu samo za neophodne potrebe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar