Foto:Nova.rs

Nekada je Čačak bio na visokoj lestvici u našoj zemlji, ali i svetu po poznatim sportskim, muzičkim, ali i drugim dostignućima, a danas je broj jedan po zagađenosti vazduha u Srbiji. Da žitelji grada pored Morave ne mogu disati punim plućima pokazala je aplikacija za merenje nivoa zagađenosti Air Visual koja je pokazala nivo od 180. Čačani kažu da situacija počinje da eskalira.

„Veoma je hladno, počela je grejna sezona. Brojni sugrađani su prinuđeni da se greju na drva, a i naš grad je, prema mojim informacijama, sa najvećim brojem automobila u zemlji. Ja ne mogu da normalno dišem od jutros „, kaže za portal Nova.rs Čačanka Snežana Đorđević.

Njena kći, kako dodaje, ima problem sa plućima i kada je ovako zagađen vazduh ne može ni iz stana da izađe.

Pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Mirjana Đoković se složila sa sugrađankom navodeći da najveći problem predstavljaju individualna ložišta, ali i izduvni gasovi velikog broja vozila u Čačku.

„Mi imamo programe za kvalitet vazduha, međutim, u centru grada postoji gasna kotlarnica koja radi na neekološko gorivo. Planiramo da je izmestimo iz gradskog jezgra budući da je veliki zagađivač. Naravno, za to je neophodan novac, ali smatram da ćemo uspeti to da uradimo sledeće godine“, rekla je Đoković.

Foto:Nova.rs

Dr Milka Levajac iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje kaže da državna Agencija za zaštitu životne sredine meri samo azot-dioksid i ugljen-monoksid, te da bi trebalo da sve merne stanice budu automatske.

„Pretpostavljam da Air Visual uzima podatke sa njih, ali da bismo dobili jasnu sliku neophodna je njihova automatizacija“, smatra ona.

Činjenica je, kako kaže za Nova.rs, da je jutros bilo jako zagušljivo, ali ne treba stvarati paniku. Dodaje i da se kada su atmosferske prilike ovakve, nema vetra i padavina, zagađenost ne može poreći.

Međutim, prema njenom mišljenju, trebalo bi da se mere prosečne vrednosti, a ne samo zagađenost u jednom satu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare