Foto: Medija centar Beograd

Potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik Resornog odbora za poljoprivredu Dejan Bulatović rekao je da se vlast oglušila o alarmantne podatke da se je stočarstvo na pragu zatiranja u Srbiji, te da i dalje nastavlja da plasira laži.

Bulatović ističe da za ove tvrdnje postoje tačni podaci.

„Dok u Srbiji subvencije iz godine u godinu opadaju i kasne, istovremeno u Nemačkoj godišnje subvencije po jednoj kravi iznose 2.000 evra, u Francuskoj 1.700, a u Španiji 1.500 evra. Da se nekada ipak odgovorno tretiralo stočarstvo u Srbiji, primer je automatizacija proizvodnje u PKB- u, dok je njime rukovodio grad Beograd. Tada, 2012. godine u PKB-u je izvršena automatizacija proizvodnje, te otvorena nova farma za 2.500 krava, vredna 8,5 miliona evra, koja je u velikoj meri doprinela poboljšavanju opštih uslova i kvaliteta rada i čuvanja stoke. I dok je tada svaka krava imala na raspolaganju 10 metara kvadratnih prostora, uz dve, najviše tri muže dnevno, sada smo svedoci autentičnih snimaka iscrpljene stoke na farmama današnje ‘Al Dahre’ (nekadašnjeg ‘PKB’), koja usled četiri muže dnevno na visokim letnjim temperaturama nije u stanju ni da stoji na nogama“, naveo je Bulatović.

Potpresednik SSP kaže da je možda najeksplicitniji način na koji se to vidi gašenje postrojenja za biomasu, prilikom čega je kotao vredan 160.000 evra prodat u staro gvožđe.

„Plod rada srpskih instituta, ministarstva i obrazovnih ustanova, ‘Al Dahra’ je pretvorila u otpad. Važno je reči da su tehnologiju rada kotla pokušali da primene i Danci i Nemci, međutim, ipak nisu uspeli. Bivši ‘PKB’ nije svemirski brod, već je olupina koja tone. Stočarstvo nije u usponu već u velikoj opasnosti da se potpuno zatre. Zato ispred Stranke slobode i pravde ponovo apelujemo i tražimo od ministarstva niz hitnih mera koje će osigurati opstanak govedarstva u našoj zemlji“, zaključio je Bulatović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar