Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 5.297 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 37 osoba.

Testirano je ukupno 17.684, a na respiratorima su 243 pacijenta.

***

Juče je u Srbiji evidentirano još 5.475 obolelih od koronavirusa, a preminulo je još 36 osoba. Testirano je još 18.158 građana, a na respiratorima je 238 pacijenata.

***

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku da nema ublažavanja protivepidemijskih mera, odnosno otvaranja ugostiteljskih objekata. Ipak, određene odluke i preporuke jesu donesene.

Naime, kako nezvanično saznajemo, odlukom Kriznog štaba revakcinisani građani Srbije moći će da se vrate u Srbiju iz inostranstva bez PCR testa i bez karantina.  Takođe, preporuka školama je da starije osnovce u školu pozivaju samo ako je neophodno zbog zaključivanja ocena.

***

Krizni štab je danas doneo odluku da se sa jednom dozom AstraZeneke može ući u Srbiju bez PCR testa i karantina. Tom prilikom sekretar Zoran Gojković rekao je da je „jedna doza AstraZeneke“ izjednačena sa dve doze kineske, ruske i Fajzerove vakcine. Ta odluka, ipak, nije utemeljena u stručnim mišljenjima.

Sa druge strane, dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu, u izjavi za Nova.rs, ističe i pojašnjava da jedna doza Astra Zeneke ne znači isti nivo zaštite kao dve doze drugih vakcina.

“Osobe koje u primile Fajzerovu i Sputnjik V smatraju se potpuno zaštićenim dve nedelje posle druge duze. Kineska vakcina svoju efikasnost, takođe, ispoljava u tom perodu. Za AstraZeneku upečatljivo je to da period imeđu dve doze ne iznosi tri nedelje, kao kod drugih vakcina, nego iznosi 12 nedelja. Taj interval se preporučuje zato što se pokazalo da što je duži period između prve i druge doze, to je AstraZeneka efikasnija. Da oni smatraju da je prva doza dovoljna, oni drugu dozu ne bi ni davali. Postoji određen stepen zaštite i posle prve doze Astra Zeneke i to četiri nedelje posle prve doze, ipak, taj stepen zaštite nije merljiv sa efektom zaštite, na primer, Fajzerove vakcine posle druge doze”, objašnjava doktor Stojanović.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare