Foto: Printscreen/Twitter/Marko M.Dragoslavić

Starija gospođa postala je juče centralna figura propagande provladinih medija i viral na društvenim mrežama, nakon što su demonstranti okačili video snimak na kome se vidi kako moli da je puste, jer mora da stigne kući na vreme na terapiju i ručak.

U međuvremenu, Nova.rs i drugi mediji su objavili netačnu tvrdnju da se baka pojavljuje i na reklami za Artriflex.

NAPOMENA: Glumica u reklami za Artriflex nije ista osoba kao starija gospođa koja tvrdi da zbog protestanata ne može da stigne na ručak i da popije terapiju.

Baka koja je bila „zaglavljena“ u protestima se žalila da ne može da stigne kući.

„Trebalo je da stignem već kući, jer mi je vreme za ručak, moram terapiju da uzmem“, izjavila je juče na Gazeli starija gospođa, koja je insistirala da prođe tokom blokade saobraćajnica.

Nju su, provladini mediji, pola sata kasnije, iskoristili kako bi pokazali kako „zli“ demonstranti maltretiraju „običan“ narod, a sve u režiji, a koga drugog do Đilasa. Dan nakon protesta, premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je da je tužna, jer je videla sliku bake koja nije mogla da prođe da ode kući na ručak i da popije terapiju.

Tviteraši su tvrdili da je ta baka ona ista sa reklame za Artriflex, međutim ta tvrdnja nije tačna. 

Napomena: Nova.rs je iz teksta uklonila fotografiju reklame za Artriflex, i tvitove koji se pitaju da li je to ista osoba, jer gospođa sa Gazele i gospođa koja se pojavljuje u navedenoj reklami kako je utvrdio Istinomer, nisu ista osoba. Nova.rs je iz teksta izbrisala tvrdnju da se radi o istoj osobi.

„Loš kvalitet snimka koji je brzo nakon objave počeo da kruži društvenim mrežama, glavni je razlog moguće nesmotrene vizualne manipulacije i zabune. Na Youtube kanalu Srbija uživo pronašli smo snimak na kom je moguće bolje videti baku sa “Gazele”. Osim kratke i sede kose, jasno je da je reč o različitim osobama i po crtama lica, ali i glasu i naglasku“, napisali u na sajtu Istinomera.

BONUS VIDEO: Tango na Gazeli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram