Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/

Premijerka kaže da je u Srbiji do sada vakcinisano 2.533.844 građana ili 47 odsto punoletnig, a da je drugu dozu cepiva primilo, odnosno da je "potpuno zaštićeno" 2.055.471 osoba ili 38 odsto punoletnog stanovništva.

Ona je kazala da je cilj da do 21. juna makar prvom dozom bude vakcinisano više od 50 odsto punoletnih i dodala da će biti „mirnija“ kada bude revakcinisano 56 odsto ukupne populacije.

„Iskustvo Izraela gde je situacija potpuno mirna i bezbedna, mere su mogle da se popuste kad su imali 56 odsto zaštićene ukupne populacije. To je prvi cilj koji smo postavili sebi, da dodjemo do tih 56 odsto, a, naravno, što više vakcinisanih – to bolje. Volela bih da se vakciniše svako ko može, jer time štitimo jedni druge“, rekla je premijerka na beogradskom aerodromu gde je prisustvovala slanju 100.000 doza vakcina protiv korona virusa kao poklona Češkoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Ocenila je da je vakcinacija „pitanje nacionalne bezbednosti, ali i osnovne građanske dužnosti i odgovornosti“.

„Danas nam je isporučeno 81.900 Fajzerovih vakcina, tako da nemamo nikakav problem sa vakcinama. Naš cilj da do 21. juna makar prvom dozom bude vakcinisano više od 50 odsto ukupne punoletne populacije je dosta ambiciozan. Trudimo se da kroz kampanju za mlade u saradnji sa raznim festivalima to dostignemo 21. juna“, rekla je premijerka.

Iznela je da je Srbija do sada „prijateljima u regionu“ poklonila 102.190 doza vakcina protiv korona virusa, i najavila da će im donirati još 30.000.

„Još po 10.000 Kantonu Sarajevo, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, tako da će Srbija donirati ukupno 132.190 vakcina“, kazala je Ana Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar