Brnabić: Nećemo ponovo uvoditi vanredno stanje

Podeli:
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Povodom najave epidemiologa Predraga Kona da je zbog koronavirusa moguće uvođenje obaveznih vanrednih mera, premijerka Ana Brnabić izjavila je da medicinski krizni štab još nije imao sastanak po tom pitanju i da se nije izjašnjavao o mogućim merama. Ona je dodala da će "neke mere biti uvedene, ukoliko bude potrebno", ne precizirajući o kojim merama je reč. Pojasnila je i da neće biti uvođenja novog vanrednog stanja.

Medicinski krizni štab intenzivno prati epidemiološku situaciju u Srbiji i na osnovu toga će biti preduzimane i konkretne mere, izjavila je premijerka Ana Brnabić, prilikom obilaska radova na izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu.

Ona je pojasnila da 70 ili 100 novootkrivenih slučajeva koronavirusa danas nije isto kao kada je taj broj registrovan u martu ili aprilu.

„Ovo su sad asimptomatski slučajevi koji ne zahtevaju hospitalizovanje, ne povećava se broj ljudi na respiratorima, tako da je sad potpuno drugačija situacija nego što je bila u martu i apilu. Zbog toga ja nemam paniku, ali ako bude potrebno, uvodićeno neke restriktivne mere“, izjavila je premijerka.

Ona je pojasnila i da neće biti uvođenja novog vanrednog stanja, navodeći da prema njenim saznanjima ni druge evropske zemlje neće uvoditi takve restriktivne mere. Kratko je izjavila „kroz to više nećemo prolaziti“.

Povećenje novootkrivenih slučajeva koronavirusa, rezultat je proširenog testiranja , objasnila je premijerka, dodajući da je Srbija po broju testiiranih gradjana na 100.000 stanovnika prestigla Sloveniju, a da će za 3-4 dana prestiči i Češku. Prema njenim rečima, u Srbiji se dnevno testira blizu 5.000 građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar