Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa kovid 19, obrazovni sistem dodatno je opterećen i predstavlja, pored zdravstva, najosetljiviji sistem, rekao je Branko Ružić, ministar prosvete posle sastanka sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti.

Ružić je pohvalio rad prosvetnih radnika koji su iskazali spremnost da se nastava redovno održava i da kako navodi, „uspemo što je malo ko uspeo u Evropi, da školska godina počne na vreme, da se odvija bez prekida, kao i da se kako prosvetni radnici, tako i učenici, ponašaju odgovorno i poštuju mere zaštite“.

Budući da dolazi sa mesta ministra državne uprave i lokalne samouprave, gde je koordinirao reformom sistema plata, kako je saopšteno iz njegovog kabineta – Ružić je istakao značaj te reforme za fer i transparentnu raspodelu sredstava i uvažavanje zaposlenih, a na pitanje predstavnika sindikata o nastavku pregovora, ministar je istakao da će se oni nastaviti u dogovoru sa resornim ministarstvima.

„Sektorska povećanja u prethodnim godinama pokazala su jasan odnos države prema prosvetnim radnicima“, rekao je ministar.

Kako je Nova.rs već pisala, tema razgovora sa novim ministrom bila su egzistencijalna pitanja zaposlenih u obrazovanju, tj. ispunjenje već postignutih dogovora o povećanju plata.

„Sa prethodnim ministrom smo se dogovorili da do momenta uvođenja platnih razreda prosvetni radnici treba da dobiju povećanje plate oko 34 procenta, a prema našoj proceni, do sada se desilo povećanje od oko 19 procenata“, rekao je juče za Nova.rs predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović.

Ministar Ružić danas je  istakao da je obrazovanje kičma jedne države u koje se stalno mora investirati.

„Nismo suprostavljene strane, već partneri. Želim da otvorim zdravu komunikaciju, da se razumemo, sporazumemo, da otvorimo dijalog i da zastupamo interese zaposlenih u prosveti i podignemo kvalitet obrazovanja“, istakao je ministar Ružić.

Na prvom sastanku novog ministra prosvete Branka Ružića učestovali su predsednici četiri reprezentativna sindikata u prosveti – Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Tomislav Živanović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Predstavnici sindikata poželeli su ministru dobrodošlicu i, kako se navodi u saopštenju – predočili probleme sa kojima se susreću i izrazili nadu da će ih zajednički rešavati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare