Ana Brnabić, Krizni štab Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Vlade Ana Brbabić najavila je da će prodloženo povećanje minimalne cene rada početkom sledeće godine biti oko 35.000 dinara i da će država smanjiti poreze i neoporezivi deo zarada da bi smanjila udar na poslodavce.

Ona je, posle sastanka sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, istakla da je teško ispraviti „krive Drine iz prošlosti“, ali da je svakako potrebno povećanja plata, što je težak, zahtevan i dugotrajan proces, ali se ide u dobrom smeru.

Brnabić je istakla da su od avgusta 2014. godine plate u javnom sektoru porasle 42 odsto, a u realnom 52 odsto, ali da se taj jaz „polako smanjuje“.

Ima mnogo problema i nastavićemo da radimo na njima, poručila je ona.

Brnabić je ukazala da je tokom pandemije država odvojila 8,5 milijardi evra zaprivredu, sa ciljem da se ne otpuštaju radnici, otvoreno je 60.000 radnih mesta, a budžetom za sledeću godinu predviđeno je zapošljavanje novih 7.500.

Na pitanje o dešavanjima oko kompanije Linglong i pretnjama novinarima koji su izveštavali sa terena, Brnabić je naglasila da nadležni organi odmah reaguju.

Verujem da je tamo gde je trebalo MUP reagovao. Ne znam ništa o toj situaciji, pa ne mogu da govorim napamet. Da se to meni desilo, pozvala bih MUP da reaguje, objasnila je ona.

Brnabić je za ovu nedelju najavila sednicu Kriznog štaba za borbu protiv pandemije, na kojoj će se razmotriti trenutna situacija i videti koje mere treba preduzeti.

Orbović je rekao da je na sastanku sa premijerkom došlo do zajedničke konstatacije, ali ne i do dogovora, ali da su i jedna i druga strana spremne da nastave razgovore.

BONUS VIDEO: Georgi Genov: Hoće li se i na bakšiš plaćati porez

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare