Foto: Medija centar

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović izjavio je da se radnici u Srbiji i danas u pojedinim firmama suočavaju sa velikim šikaniranjima i zabranom sindikalnog organizovanja.

Nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Orbović je istakao da je u tom smislu i poslednji slučaj sa radnicima u Zrenjaninu „bruka za našu državu“.

„Na sastanku smo se dotakli i teme o radnicima iz geta u Zrenjaninu. S moje tačke gledišta, jedna zaista velika bruka za našu zemlju, nismo to zaslužili kao zemlja i narod“, rekao je Orbović.

Ističe da u tom slučaju najveću ulogu imaju agencije koje su dovele te radnike, uzele im novac i dovele ih u jednu neprijatnu situaciju i loše uslove.

Orbović kaže da se radnici u Srbiji u pojedinim firmama suočavaju sa velikim problemima, kao što su šikaniranje i zabrane sindikalnog organizovanja.

Dodaje da se pojedini pokušaji sindikalnog organizovanja završavaju otkazima.

„To je nešto što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Orbović.

Rekao je da su teme sastanka sa premijerkom i ostalim predstavnicima Vlade Srbije, ministrom Sinišom Malim i ministarkom Darijom Kisić Tepavčević, bile i socijalni dijalog, minimalna zarada, prava zaposlenih u realnom sektoru.

„Nismo došli ni do kakvog dogovora, niti smo imali pitanje da se dogovaramo. Bitno je da smo spremni i jedna i druga strana sa nastavimo razgovore i konsultacije i da rešavamo direktno probleme koje imamo između nas“, zaključio je Orbović.

Bonus video: Linglong – Između investicije i sumnje na trgovinu ljudima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar