Protest radnika fabrike Linglong u Zrenjaninu Foto: Nova.rs

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od policije da utvrdi ko i po čijem nalogu "presreće i pokušava da zastraši" novinare koji su izveštavali o problemima sa kojima su suočeni radnici iz Vijetnama angažovani na izgradnji kineske fabrike Linglong kod Zrenjanina.

Iz udruženja su zatražili da se novinarki portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) Ivani Gordić i svim drugim novinarima koji izveštavaju o tom slučaju, omogući da rade svoj posao bez ometanja.

Gordić je ranije izjavila za UNS da je prethodnih dana dobijala pretnje a da joj je rad na terenu otežan do mere da ne može da obavlja novinarski posao jer je kako je navela, fotografišu i prate.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je dodala da je „čovek u velikom crnom mercedesu“ u više navrata vozilom preprečio put njoj i novinarkama Dojče velea dok su radile na priči o problemima sa kojima se suočavaju radnici iz Vijetnama.

„Kroz industrijsku zonu, pored nas je više puta projurio, pa naglo zakočio. Kada su odvozili radnike, mi smo automobilom pratili gde ih smeštaju. Iako smo se na tom putu razdvojili, ubrzo je čovek u crnom mercedesu pošao za nama, presretao nas, jurio pored nas, ugrožavajući živote svih koji su se našli na putu. Kako je stigao do hotela Kaštel Ečka pre nas, blokirao nam je put i nije nam dozvolio da uđemo u tu uličicu. Povukao se kada ga je koleginica iz Dojče velea snimila“, navela je Gordić.

I ekipu N1 pokušavali su da ometaju u izveštavanju o ovom problemu.

BONUS VIDEO: Linglong: Između investicije i sumnje na trgovinu ljudima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar