Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prethodne dve pandemijske godine pomerile su klatno rodne ravnopravnosti unazad, ali taj trend moramo pretvoriti u priliku za žene, koje moraju biti uključene u donošenje svih odluka, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

Ona ocenjuje da žene nisu postigle punu ravnopravnost i dodaje da su u značajnom težem položaju samohrane majke, zatim siromašne žene i one koje žive na selu. U težem položaju su i Romkinje, žene sa invaliditetom, zatim starije sugrađanke, ali i žrtve porodičnog nasilja.

„Kao institucija smo bili i bićemo posvećeni pomoći u savladavanju njihovih problema. Jedan od najvećih izazova bilo je razbijanje tabua o temama porodičnog i naročito seksualnog nasilja, čemu su značajno doprinela javna svedočenja žena. Srbija je među prvih osam zemalja ratifikovala Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i značajno unapredila pravni okvir i sistem zaštite. Međutim, pokazalo se da kao društvo moramo još efikasnije raditi i da iza poziva žrtvama da prijave nasilje mora stajati odlučna namera nadležnih da žrtve zaštite“, izjavila je Janković u pisanoj izjavi.

Poverenica je istakla da je najveći napredak napravljen u pogledu učešća žena u političkom životu.

„To je pokazala i naša Analiza o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja potvrđuje da je ostvaren pomak u pogledu procenta žena na mestima odlučivanja na lokalu. Pozitivni pomaci su od izuzetne važnosti, jer ženama jeste mesto za stolom u donošenju svake važne odluke“, naglasila je Janković.

O položaju žena govori se i na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, na panelu „Žene u STEM naukama“, a Janković navodi da ono što mora da se promeni je značajnije uključivanje naučnica u odluke koje se tiču razvoja celog društva.

Mi to moramo postaviti kao imperativ, poruka je poverenice.

Ona je podsetila da prema zvaničnim podacima, Srpska akademija nauka i umetnosti ima 100 redovnih članova, od koji je 9 žena, zbog čega je SANU upućena preporuka da prilikom sledećih izbora, Akademija preduzme mere za ostvarivanje načela rodne ravnopravnosti i da uloži dodatne napore u promociju ženskog naučnog i umetničkog doprinosa, jer dostignuća žena u naučnom i umetničkom stvaralaštvu Srbije treba da se, kako ocenjuje Janković, reflektuju i na njihovo članstvo.

Janković ističe da su žene u Srbiji pokazale da mogu ravnopravno da preuzmu odgovornost, ravnopravno sednu za sto i ravnopravno učestvuju u rešavanju problema.

Bonus video – O ženama u politici pred 8.mart

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar