Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da nema opravdanja za nasilje, ali ističe odgovornost medija prilikom izveštavanja o ovim slučajevima.

Brankica Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da mediji prilikom izveštavanja o nasilju zaboravljaju na svoju odgovornost, kao i etiku izveštavanja.

„Upravo to što su ozbiljni problemi pišu se pod sezacionalističkim naslovima ili se opravdavaju zločini. Zaista je istinski vreme da se zabrinemo i svakako da smo već zabrinuti zbog tog ogromnog nasilja i tenzija“, navela je Janković.

Poverenica je naglasila da nema nikakve dileme da kada se radi o nasilju u porodici, da je očekivano da ćemo imati više prijavljivanih nasilja zato što se o tome u poslednjih godina govori, a da je pre 20 godina to bila privatna stvar.

„Sve institucije koje su nadležne u sistemu zaštite moraju biti ojačane, to nikako se ne može posmatrati kao trošak“, navela je Janković, koja je dodala da institucije u sistemu zaštite treba da pružaju i adekvatan odgovor – podršku žrtvama i kažnjavanje počinioca.

„Dobro bi bilo kada bismo u medijima imali epiloge slučajeve nasilja. Uvek se svede na to da se tih dana piše i kada je reč o rodno zasnovanom nasilju i nasilju o ženama, senzacionalistički i krši se etički kodeks“, rekla je Janković.

Govoreći o govoru mržnje u medijima, Jankovićeva je rekla da su prošle nedelje započeli trening za novinare i da je na njemu konstatovano da ga nema mnogo u pravom zakonskom obliku.

„Svi koji učestvuju u javnom životu su se izveštili, pa gaze po ivici. Uvredljiv i ponižavajući govor u svakom smislu, vulgaran, preti da postane dozvoljena matrica ponašanja“, dodala je Janković.

Poverenica je istakla da je linija između nedopustivog govora do govora mržnje tanka, kao i od govora mržnje do nasilja.

„Poruka je da vodimo računa o javno izgovorenoj reči, jer se nikada ne zna ko je kome uzor, kome šta može padne na pamet“, rekla je Janković.

Govoreći o digitalnom nasilju, rekla je da će to biti najveći izazov, ali i globalni trend, kao i da smatra da svi kasnimo u rešavanju tog problema.

„Pod velom anonimnosti vi možete drugog da vređate, pretite, pa čak i da kradete identitet, da ne govorim o osvetničkoj pornografiji. To su sve novi fenomeni, nove vrste nasilja, a one zahtevaju nova znanja, veštine i oruđa u borbi protiv novih oblika nedozvoljenog ponašanja“, zaključila je Janković.

Upitana o godišnjici srebreničke tragedije, koja je obeležena komemoracijom nastradalim u Memorijalnom centru u Potočarima, Janković smatra da su žrtve te tragedije opomena.

„Žrtve moraju biti trajna opomena svima nama. Duboko žaljenje bez osvetničkih misli, bez osećaja mržnje, uvek je lekotvorno. Valja uvek pronaći reči koje leči, to nije uvek lako, ali mislim da je to jedini put za izlečenje“, dodala je.

Poverenica kazale je da je jedini način da napravimo pravedno i bolje društvo je međusobno poštovanje, razumevanje, kao i da u svakom trenutku biramo reči.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare