Bor, Ziđin, Zidjin, rudnik, fabrika
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic/S. J. /Nov.rs

Petnaestak domaćinstava iz sela Slatina kod Bora podržalo je svojim potpisima pismo koje su uputili predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću od koga su zatražili pomoć zbog problema koje imaju sa kompanijom Ziđin u postupku eksproprijacije.

„Pažljivo smo slušali vašu izjavu 24. novembra prošle godine, kada ste komentarisali Zakon o eksproprijaciji gde ste rekli, što piše u zakonu, da se u eksproprijaciji isplaćuju cene koje je propisala lokalna uprava prihoda odnosno poreska uprava i citiramo vas: „Verovali ili ne uvećane su za 10-20 %“. Mi gospodine predsedniče upravo to i tražimo, međutim Ziđin, preko svojih pravnih zastupnika, odbija da nam imovinu isplati tako kao što ste Vi rekli i kako stoji u Zakonu. Mi smo gospodine Predsedniče ostali bez imovine, bez drva za ogrev, kako nemamo gde da proizvedemo stočnu hranu, rasprodali smo i stoku, jednostavno smo bez igde ičega“, navodi se u pismu.

Dalje napominju da je poljoprivreda bila gotovo jedini izvor prihoda i osnov egzistencije porodica u tom kraju.

„Ima među nama onih sa primanjem od 14.000 do 22.000 dinara, tako da tim ljudima i njihovim porodicama nema opstanka“, kaže se u pismu upućeno prvom čoveku Srbije.

Meštani u pismu navode da imaju saznanja da su neke nedležne institucije po usvajanju Prostornog plana posebne namene imale obavezu da poljoprivredno zemljište preinače u građevinsko, kao što je slučaj u Loznici i da Ziđin kao korisnik eksproprijacije njima, ranijim sopstvenicima isplati cenu koju je potpisala poreska uprava za građevinsko zemljište.

Foto: S. J. /Nov.rs

„Poštovani Predsedniče, i naš ste Predsednik, imate mogućnosti ingerencije da naložite kompaniji Zijin da u ovom delu ispoštuje Zakon i da povuku predmete iz sudske procedure da nam vansudski plati dedovinu i ognjišta (upravni postupak). Ukoliko ne, a mi verujemo u vladavinu prava, neka Država Srbija nama isplati naša potraživanja a da se kasnije to raspravlja sa Zijinom. Gospodine Predsedniče ovaj naš problem je rešiv „preko noći“ samo ako ima dobre volje“, piše između ostalog u pismu upućenom predsedniku Vučiću.

Foto: S. J. /Nov.rs

Meštani su u pismu naglasili i da gotovo, u svakom razgovoru sa predstavnicimma Zijina, su naglašavali da imaju podršku države, i istakli da se iskreno nadaju da je imaju i oni kao starosedeoci koji su na ovim prostorima, vekovima pre otvaranja prvog rudnika 1903.godine.

Jedan od meštanina koji je potpisao ovo pismo je Miodrag Živković koji naglašava da do sada još uvek nisu dobili odgovor.

„Zakon je jasan i ne tražimo ništa nemoguće, već samo da se ispoštuju zakonske odredbe, i da nam se za imovinu isplati po ceni Poreske uprave, odnosno po cenama koje je propisala država Srbija. Ovako, mi smo socijalni slučajevi, bez imovine i bez nadoknade. I to je čista otimačina. Plašimo se da ćemo biti proterani sa svojih imanja i to bez plaanja imovine“, kaže Živković.

Za juče je bio zakazan sastanak meštana Slatina i predstavnika kompanije Zijin u prostorijama kompanije ali meštani nisu ušli u autobus i otišli na sastanak u kompaniju Ziđin Koper. Predstavnici MZ Slatina su i na sastanku radne grupe u Gradskoj upravi tražili da predstavnici kineske kompanije dođu kod njih u selo i razgovaraju sa meštanima, ali su iz kompanije Ziđin insistirali da sastanak bude održan u prostorijama kompanije.

Juče su Slatinjani u selu održali zbor na kome su formirali radnju grupu, koju će činiti meštani , koji će ubuduće pregovarati sa Ziđinom i preneti im stavove i probleme sa kojima se meštani susreću.

BONUS VIDEO: Veljko Pajović Možda proguraju i inicijativu da se Vučić proglasi za doživotnog predsednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram