Milorad Grčić i Aleksandar Vučić
Milorad Grčić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predstavnici nekoliko firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili su pismo predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio do sad Milorad Grčić. Među potpisnicima našao se i direktor PD. “Pro Tent” d.o.o., Slobodan Vujičić, čije je preduzeće za vreme Grčićevog mandata beležilo najveće uspehe i kojem povereno održavanje distributivne mreže EPS-a. Pored zajedničkog, Vujičić je pisao Vučiću i u svoje ime, a isto su uradili i predstavnici sindikata "Pro Tent-a", koji su predsedniku poručili da "ne sluša strane plaćenike" i da ne smenjuje Grčića.

Vujičićevo preduzeće u vreme Grčićevog mandata uvećala je broj zaposlenih sa 1000 na gotovo 7000 radnika, a u 2020. godini “Pro Tent” je, samo za usluge centrali EPS, prihodovao više od 30 miliona evra od ukupno ostvarenih prihoda, dok će njihov prihod u 2021. će biti značajno viši od 100 miliona”, rekli su izvori “Nove” iz ovog državnog preduzeća.

Kako saznajemo, “Pro Tent” bio angažovan na remontu TENT B1, koji je pušten u rad, ali je ubrzo i zustavljen zbog blansiranja turbine i loše eksploatacije. Nakon saniranja ovih problema, TENT B1 je opet pušten u rad, ali je opet zaustavljen zbog požara na gorioniku i još uvek je van funkcije.

Foto:Sindikat ProTent

Stoga i ne čudi što je ova firma i njen direktor Slobodan Vujičić aktivno lobiraju na tome da Grčić ostane na čelu EPS-a. Uz pismo, koje je poslao zajedno sa još 13 direktora preduzeća, koje je Elektroprivreda Srbije angažovala na različitim poslovima u vreme Grčićevog mandata, Vujićić se i lično obratio predsednikom Vučiću kako bi izrazio zabrinutost “zbog hajke koja se vodi protiv Grčića” i kako bi apelovao na njega da ima u vidu “profesionalnost i stručnost” v.d. direktora EPS-a.

Pored toga, Vujičić je, kako saznaje “Nova” izdao nalog i da se sinikat “Pro Tenta” obrati predsedniku Srbije, što su ovi i učinili.

U pismu, koje je Vučiću uputio predsednik sindikata, Miloš Nedeljković, navodi se da je Grčić “posvetio život EPS-u”, te da je njihovo mišljenje da bi krivicu trebalo tražiti u Ministarstvu energetike, jer se, kako navodi, ministarka Mihajlović zalaže za vetroparkove i solarne panele, a hoće da “gasi Termoelektrane i zatvara rudnike”.

“Ministarka Mihajlović se raduje svakom kvaru, a to je pokazala kad je s osmehom na licu 27.12.2021., kritikovala Milorada Grčića… Zato vas, naš dragi predsedniče, molim da još jednom dobro razmislite o smeni Milorada Grčića, jer je narod Obrenovca vezan za njega zato što je mnogo toga uradio za Obrenovac. Nemojte da dozvolite da padnete pod uticaj stranih plaćenika koji nasrću na našu zemlju i rušenjem Milorada Grčića krče put ka vama. Mi to nećemo dozvoliti i sedeti skrštenih ruku”, navodi se u pismu.

Traži se alibi da zadrže Grčića – plaše se da ostanu bez poslova

Iz dopisa, koja su Vučiću upućivana, može se zaključiti da je rukovodstvo i sindikat firme “Pro Tent” zabrinut kako bi odlazak Grčića sa rukovodeće pozicije mogao da značajno da utiče na njihovo buduće poslovanje.

Na pitanje zašto ovo preduzeće, kom je EPS poverio održavanje distributivne mreže i koje je odgovorno i za nedavni energetski kolaps, brine za svoj opstanak i vezuje ga za Grčića, Dragoslav Ljubičić, radnik TENT-a i član gradskog sindiakata rudarstva i energetike “Nezavisnost”, kaže da je “Pro Tent” dobio mogućnost da se proširi po celoj Srbiji baš zahvaljujući direktoru.

Utisak nedelje
Dragoslav Ljubičić Foto:Nova S

“Sve radnike, koji su po raznim distributivnim centrima bili angažovani preko trećih lica, oni su primili u nekakve ugovorne odnose. Kasnije su ih, iz centrale “Pro Tenta” pozivali na mitinge SNS i oni su bukvalno izlazili u toku radnog vremena na te skupove. Postavlja se pitanje, ako je to preduzeće toliko uspešno i ako je Grčić toliko sposoban menadžer, zašto ne učestvuje na konkurusu i kupi to preduzeće”, rekao je Ljubičić za naš dnevni list i dodaje da u Vujičićevom preduzeću, od sedam hiljada zaposlenih, ima maksimalno hiljadu i po radnika koji po stručnosti zaslužuju da rade u sistemu EPS-u.

“Ostalo je sve stranačka i botovska vojska”, naglašava on.

Pismo je tražio Grčić – nisu ga pisali svojom voljom

Ljubičić smatra da pismo, koje je 14 direktora uputilo Vučiću, nastalo po nalogu Milorada Grčića.

“To je od njih tražio taj ‘klan’ koji se nalazi oko Grčića i koji je, na različite načine, učestvovao u rukovođenju EPS-om. Direktor ‘Pro Tenta’, Vujičić, nema nijedan razlog da objektivno sagleda situaciju u Elektroprivredi Srbije, jer nije mala stvar kad, samo zahvaljujući članskoj karti, postaneš direktor i to ti bude prvo radno mesto. Doduše i Grčiću je prvo radno mesto bilo u EPS-u na mestu direktora, a i njegovom šefu, Aleksandru Vučiću, koji je bio direktor Pinkija”, naveo je on.

Naš sagovornik smatra da pomenuto pismo može da bude dobar alibi ljudima koji odlučuju o sudbini EPS–a i građana Srbije.

Pročitajte još...

“To može da utiče i na Vučića, Predsedništvo SNS, njihov Glavni odbor, pa tek onda na Vladu Srbije i resorno ministarstvo, tim redom. Što duže drže Grčića tamo, to su veće šanse da se kolaps ponovo desi”, dodaje on.

Podsetimo, uz  PD. “Pro Tent” d.o.o., apel Vučiću da ima u vidu “stručnost” Milorada Grčića, potpisali su i prezudeća  Feromont Inženjering (potpisao direktor Vladimir Ilić), Kodar Energomontaža (potpisao potpredsednik Ivan Pantelić), Montavar Metalna Lola (potpisao Dalibor Džogaz, generalni menadžer), PDV Inženjering(potpisao direktor Pavle Pušić), Goša Montaža (potpisao generalni direktor Vladimir Jovičić), Mont-R (potpisao direktor Ratko Pavić), Izo Ekomont (potpisao generalni direktor Dragan Joković), Via Ocel (potpisao vlasnik Vladimir Jović), L.M. – Metalmont (potpisao direktor Ljubiša Pejica), Bet (potpisao direktor Dušan Plešinac), Tehnički centar – Inspekt (potpisala direktorka Vesna Peruničić), DM Welding Industry (potpisao direktor Nikola Panić), Energy Transformation Consulting (potpisao direktor Predrag Šekeljić).

BONUS VIDEO: Kako je Milorad Mića Grčić shvatio odgovornost zbog energetskog kolapsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare