Foto:Nova.rs

Špalir lekara sačekao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića na otvaranju kovid bolnice Kruševcu. Time je svečano najavljeno da će ova moderna, namenski građena, bolnica, biti spremna da od danas, primi prve pacijenti obolele od korone na lečenje. Iako spolja bolnica izgleda kao svemirski brod, radovi, uprkos silnim najavama, i dalje nisu završeni, što pokazuje i snimak do koga je došla redakcija Nova.rs.

Radnici su i dalje prisutni kao i građevinski materijal koji je bio sklonjen samo za slikanje, dok su, prema rečima aktera snimka, pacijenti završili u susednoj zgradi.

„Evo kako izgleda intenzivna 21.12.“, kaže autor snimka, dok se u pozdini čuje dobacivanje kroz smeh: „Slikaj, slikaj“, verovatno jednog od radnika.

„Bolesnici u susednoj zgradi leže, a ovde se radi u najveće“, govori autor snimka, koji je dan posle svečanog otvaranja obišao kruševačku kovid bolnicu.

Građevinski materijal bilo potrošni, bilo suvišni, građevinske mašine, i radnici bez zaštitinih maski i dalje rade na ovoj bolnici, iako je nova „super moderna bolnica“ otvorena juče uz veliku pompu.

Predsednik Srbije je na jučerašnjem svečanom otvaranju nove bolnice rekao:

„Ovde smo napravili fantastičnu stvar, čime ćemo pokriti ne samo Kruševac, već i severni deo Raškog okruga, značajni deo Moravičkog, te i južnog dela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog dok ne završimo bolnicu u Prokuplju. Imaćemo i deo bolesnika sa KiM. Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali to će biti pre svega sa severa pokrajine“, rekao je on na otvaranju i dodao:

„U Batajnici ima već 530 bolesnika. Zamislite da nemamo Batajnicu i toliko mesta. Sada imamo i u Kruševcu i mnogo ćemo života ovim spasiti. Kada smo krenuli da gradimo neki su govorili ‘zašto bacamo pare kada je pobeđena korona’, ali srećom je neko razmišljao unapred. Prvi pacijenti biće primljeni već sutra, rano ujutru. Nova kovid bolnica u Kruševcu prostire se na 12.500 kvadratnih metara, na lokaciji nekadašnje kasarne ‘Rasina’. U njoj je posao dobilo oko 600 lekara, sestara i drugog medicinskog osoblja, a biće pod ingerencijom KC Niš“.

I bi tako, ali očito bolnica i dalje nije u potpunoj funkciji, posebno dijagnostički centar gde se i dalje radi uveliko na „finim radovima“ koji su zapravo i najobimniji.

Uprkos tome, mediji su jutros preneli da su u kruševačku „Kovid bolnicu“ u ponedeljak ujutro primljeni prvi pacijenti, a agenciji Beta je rečeno da su spremni i da se u toku dana očekuju novi prijemi.

Situacija sa ovom kovid bolnicom u Kruševcu je skoro identična bila posle otvaranja one u Batajnici početkom decembra. I ovde se ponovila identična siutacija gde je sve na prvi pogled bilo savršeno, bar za slikanje, da bi se kada su kamere sklonjene, radovi nastavili i uradilo ono što se nije stiglo, iako je rok za bio jasno preciziran.

O sličnoj situaciji, ali sa bolnicom u Batajnici, pisala je Nova.rs. I u Btajanici se kao i sa bolnicom u Kruševcu žurilo sa otvaranjem, a da je lečilište zaptavo još uvek i gradilište.

Prema tadašnjem svedočenju naših izvora, u bolnici u Batajnici posle svečanog otvaranja “nespremnost” i “nedovršenost” bile su dve reči koje opisuju uslove u kojima su dočekani prvi pacijenti.

Četiri meseca, koliko je prošlo od početka izgradnje, očigledno nisu bila dovoljna da baš sve bude završeno i pod konac. Kako su nam tad napominjali izvori, stuacija se postepeno popravljala, ali ambijent u kojem su dočekani pacijenti svakako nije bio potpuno spreman i funkcionalan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare