U Bloku 63 večeras je održan novi protest stanara novobeogradskih blokova koji se bune protiv izgradnje višespratnice u tom delu grada i to, kako ističu, na uštrb zelene površine. Na večerašnjem protestu postavljen je i jedan štand gde se sakupljaju potpisi protiv izgradnje ovog objekta.

Veliki broj građana okupio se večeras u Jurija Gagarina, nedaleko od pumpe Šel u Bloku 63. Okupljeni su nakon uvodnog obraćanja blokirali saobraćaj u smeru ka Bloku 45, kao i tramvajski saobraćaj.

Nešto posle 19 sati građani su krenuli u šetnju ka unutrašnjosti ovog bloka.

Okupljeni su najavili da će nastaviti borbu protiv izgradnje ovog objekta, kako pravnim sredstvima, tako i mirnim protestima.

„Borićemo se do kraja“ i „Nemate vi toliko para koliko mi imamo drugara“, poručuju okupljeni i na večerašnjem skupu.

„Sliušajte naše komande i bežite odavde“, jedan je od transparenata na čelu protesta.

Građani nose i transparente „Rušite terene, gradite zgrade, šta će deca sutra da nam rade“, „Nećemo vam dati našu livadu“, „Dok ne bankrotirate mi se sa ulice nećemo pomeriti“.

Stanari novobeogradskih blokova, koji se protive izgradnji stambenog objekta na zelenoj površini, večeras su blokirali Ulicu Jurija Gagarina Foto: Privatna arhiva

Na večerašnjem protestu postavljen je štand, gde građani potpisuju peticiju u kojo se traži da se spreči izgradnja ovog objekta.

Zdravko Janković iz udruženja „Za naš kej“ rekao je za TV Nova da je investitor „svakako već napravio prekršaje jer je započeo radove i podigao ogradu samo na osnovu lokacijskih uslova“.

„To je kršenje zakona naše zemlje. Kakvo god da je njegovo saopštenje, on je već u prekršaju“, ocenio je Janković.

Zdravko Janković iz udruženja „Za naš kej“ Foto: Nova

On je naveo da je prošle godine 501 građanin podneo zahtev za poništenje ovog urbanističkog projekta, ali da je komisija na čelu sa glavnim gradskim urbanistom Markom Stojčićem to odbila.

„Time su pokazali da ignorišu volju građana i to govori o njima kao vlastodršcima. Ono što vidimo je da se građani tome protive… Ovde mu se gradnja neće dozvoliti“, poručio je Janković.

Među okupljenima na večerašnjem protestu je i Vladimir Obradović iz Stranke slobode i pravde i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Vladimir Obradović na protestu u novobeogradskim blokovima Foto: Nova.rs

Podsetimo, građani su više puta blokirali ulicu Jurija Gagarina, a sami protesti u BLoku 63 su organizovani preko društvenih mreža i plakata koji su lepljeni na ulazima u zgradu.

Stanari ovih blokova u nedelju su organizovali i akciju sađenja drveća na pomenutoj parceli, gde je planirana gradnja pomenutog objekta.

Ranije danas oglasio se i investitor Slađan Vrejić, koji planira gradnju luksuznog kompleksa u novobeogradskom Bloku 63.

„U Bloku 63 je u planu izgradnja stambeno poslovnog objekta spratnosti 3Po+P+8+Ps (3 podzemne etaže, prizemlje sa galerijom i 9 spratova gde je poslednja etaža povučena). Predviđena kvadratura objekta je oko 4.340m2 poslovnog prostora i 14.470m2 stambenog prostora. Što se zelenih površina tiče, planom je zadat procenat zelenih površina u direktnom kontaktu sa tlom (bez podzemnih delova objekta) od 15%, što je i ispoštovano – projektovano je 807m2 ili 15.43% zelenih površina. Dodatno je prediviđeno još 231m2 zelenih površina iznad podzemnih delova objekta tako da je ukupna površina zelenila na parceli 1020m2“, naveo je on.

Kako kaže, za objekat su dobijeni lokacijski uslovi na osnovu potvrđenog urbanističkog projekta i trenutno je projekat u fazi pribavljanja građevinske dozvole.

***

BONUS VIDEO – Uživo Blok 63: Građanski bunt protiv novogradnje na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare