Foto: EPA-EFE

Pratite uz Nova.rs najnovije vesti u vezi sa koronavirusom u Srbiji.

15.15 U Beogradu 2.569 pregleda za 24 sata

U kovid ambulantama domova zdravlja u Beogradu za 24 sata bilo je 2.569 pregleda, kažu za Tanjug u Minisatrstvu zdravlja. Povećava se broj prvih pregleda, te je tako od 2.569 pregledanih osoba na prvi pregled došlo njih 1.677. U dve kovid ambulante koje rade i tokom noći – na Paliluli u Ulici Čarli Čaplina 18 i u Zemunu Cara Dušana 176, noćas je bilo 95 pregleda.

15.00 Zaraženo sedam učenika

U srednjoj školi „Đura Jakšić“ u opštini Rača kod sedmoro učenika iz tri odeljenja potvrđen je kovid-19, a učenici su smešteni u samoizolaciju od 14 dana i njihovo zdravstveno stanje je dobro, navodi se u saopštenju direktorke Sanje Radojević.

14.50 Opet preko 1.000 zaraženih

Prema najnovijim podacima koje je objavio Krizni štab, u Srbiji je koronom ponovo zaraženo novih preko 1.000 građana – 1.384 konkretno. Preminulo je, nažalost, još šestoro.

14.30 Pacijent (89) preminuo u Čačku

Pacijent star 89 godina umro je na KOVID-odeljenju Opšte bolnice u Čačku, saopštio je danas rukovodilac gradskog Radnog tima za praćenje korona virusa Mihailo Luković. On je novinarima rekao da je ta osoba bila pozitivna na korona virus, uz druga prateća oboljenja. U KOVID-odeljenjima čačanske bolnice su 24 pacijenta. Luković je rekao da je ;prethodnih dana porastao ;broj pregleda u prijemnoj ;KOVID-ambulanti Bolnice. Tamo je ;u prethodna 24 sata pregledana je 31 osoba sa simptomima zaraze korona virusom, od kojih je devetoro zadržano na bolničkom lečenju.

Po podacima Policijske uprave, u Čačku su zbog korona virusa u kućnoj samoizolaciji 34 osobe, a u Gornjem Milanovcu 41.

14.00 Bor: Neočekivano brzo pogoršanje

Epidemiološka situacija u Boru se pogoršava neočekivanom brzinom, rekli su danas nadležni u gradskim zdravstvenim institucijama na konferenciji za medije i dodali da je u poslednja dva dana u tom gradu registrovano 25 novih slučajeva virusne infekcije. Kako je objavljeno na sajtu grada, na današnji dan u Boru su ukupno 74 osobe pozitivne na virus korona. Od 25 novoobolelih, dvoje je hospitalizovano, dok su ostali sa blažim simptomima, nalaze se na adekvatnoj terapiji i u kućnoj izolaciji.

Epidemiolog Doma zdravlja u Boru Javorka Stankulić kaže da se starosna granica obolelih pomera ka mlađoj generaciji i da je najzastupljenija grupa od 40 do 49 godina. Dodaje da među 25 novoregistrovanih slučajeva ima i četvoro dece – troje školskog i jedno predškolskog uzrasta.

13.44 Gradska bolnica ponovo u kovid režimu

Kliničko-bolnički centar „Zvezdara“ u Beogradu od nedelje, najkasnije od ponedeljka, ponovo ulazi u kovid sistem, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

13.29 Šabac blizu uvođenja vanredne situacije

U Šapcu je u poslednja 24 časa registrovano 28 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je najviše u odnosu na prethodne dane, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Pajić i naveo da je Šabac vrlo blizu uvođenja vanredne situacije. Na sastanku gradskog Štaba za vanredne situacije, Pajić je istakao da u Šapcu ima ukupno 123 aktivno obolelih, dok je oko 400 kontakata u izolaciji.

11:57 Dr Srđa Janković: Ne postoji pritisak, Krizni štab se vodi stručnošću i znanjem

Ne možemo očekivati da potpunim zaključavanjem života širenje virusa trajno rešimo, rekao je u Novom danu imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković. Ne postoji nikakav pritisak, medicinski deo Kriznog štaba se vodi stručnošću i znanjem, a svako treba da učini sve da se one sprovode, kazao je.

„Naravno da zakon mora da bude isti za sve, verujem da iza toga stoji ceo Krizni štab, naravno da ne mislimo da zakon treba da se selektivno sprovodi“, kazao je Janković na pitanje o poštovanju mera koje su na snazi.

11:47 Po drugi put aktivirana kovid bolnica u beogradskoj Areni

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji proteklih dana značajno raste. Beogradska Arena, koja u svom sastavu ima 510 ležajeva, nedavno ponovo aktivirana kao kovid bolnica već ima prve pacijente.

Foto: EPA-EFE

11:05 U Zlatiborskom okrugu još 31 pozitivan, samo u Prijepolju 11

Za 24 sata, od prethodnog izveštaja Zavoda za javno zdravlje Užice, u Zlatiborskom okrugu potvrđen je laboratorijski još 31 slučaj pozitivan na virus korona.

U Prijepolju je virus potvrđen kod 11 osoba, Kosjeriću pet, koliko i u Užicu, Novoj Varoši četiri, Sjenici dva i po jedan u Bajinoj Bašti, Požegi, Priboju i Čajetini.

10:10 Ujedinjeni protiv kovida: Proglasite vanrednu situaciju

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida ocenilo je da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, jer zakon „propisuje šta je to vanredna situacija i šta je to epidemija“, kao i koji su državni organi za to nadležni.

9:50 Za sada se ne razmatra zatvaranje vrtića u Beogradu

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U beogradskim vrtićima se poštuju sve preporučene mere za suzbijanje epidemije koronavirusa, osoblja ima dovoljno i za sada se ne razmatra njihovo zatvaranje, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Od maja ja, od 20.000 dece koja dolaze u vrtiće, na koronavirus bilo pozitivno – devetoro.

9:33 Bolnica za neurologiju u KBC Zemun od danas ponovo u kovid sistemu

Prema rečima direktora Dragoša Stojanovića, ovo je treći put od početka epidemije da Zemunska bolnica ulazi u kovid sistem.

8:51 Raste broj zaraženih u Braničevskom okrugu

U Braničevskom okrugu, koji je dosad odolevao trećem talasu korone, u sredu je samo u jednom danu zabeleženo 39 pozitivnih na koronavirus, od čega je 29 u gradu Požarevcu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac apelovala je da se sprovode mere zaštite u ustanovama i firmama. Ona je za RTS rekla da se očekuje dalji porast broja obolelih.

Kada je reč o školama, u Požarevcu je jedan srednjoškolac pozitivan na koronavirus, i on je na kućnom lečenju.

8:48 U užičkoj bolnici dvoje pacijenata u teškom stanju

U užičkoj bolnici hospitalizovano je petoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, četvoro je na intezivnoj nezi, od kojih je dvoje na respiratorima, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

U toku jučerašnjeg dana bio je hospitalizovan pacijent manje.

U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 66 pacijenata, četvoro više nego juče, navela je Vasiljević.

8:47 Preteća epidemiološka situacija u Valjevu

U Valjevu, koje je jedno od žarišta korona virusa, i dalje se povećava broj zaraženih, a od poslednjeg preseka u sredu zabeleženo je još 34 novoobolelih u tom gradu, a ukupno 57 na teritoriji okruga.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Biljana Rajković rekla je za RTS da se novozaraženi registruju i na teritorijama opština Ljig, Lajkovac, Mionica i Osečina.

Među zaraženima, navodi, ima i dece, to su uglavnom porodični kontakti.

„Došlo je do zaražavanja na nivou porodice, a ne u školama. Škole primenjuju sve mere, normalno rade. Ima par odeljenja koja su na onlajn nastavi, ima dece koja su u izolaciji, ali za sada nema velikih problema“, istice Rajković.

Evidentno je, dodaje, povećanje u ovoj nedelji broja zaraženih i u firmama, što bi moglo da se poveže sa nepoštovanjem mera.

„Pravna lica su u obavezi, a građanima je na savesti da mere primenjuju kontinuirano. Epidemiološka situacija je zaista preteća. Ako se u narednim danima ne primenjuju sve mere striktno, uvek, svuda u svakom momentu, može da dođe samo do pogoršanja“, kazala je dr Rajković.

8:31 U Dragiši Mišoviću 158 kovid pacijenata, 30 na intenzivnoj nezi

Načelnik stacionarnog odeljenja KBC „Dragiša Mišovic“ dr Predrag Savić izjavio je danas da se u toj ustanovi trenutno nalazi 158 kovid pacijenata od kojih je 30 na intezivnoj nezi, a 12 na respiratorima. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti o stanju u Mišoviću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar