Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida ocenilo je da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, jer zakon "propisuje šta je to vanredna situacija i šta je to epidemija", kao i koji su državni organi za to nadležni.

Borbu protiv epidemije korona virusa trebalo da vode legalni organi, poput Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Zavod za javno zdravlje i ministar zdravlja, a to u Srbiji čini zakonski nepostojeći organ koji se naziva Krizni štab, ponavljaju Ujedinji protiv kovida.

Da stvar bude još lošija, taj nepostojeći organ, ima svoj medicinski i politički deo i u periodu od početka maja do kraja juna 2020. godine, prednost ima politički deo tog organa.

Uz sve to, viđenija lica medicinskog dela Kriznog štaba javno saopštavaju da Krizni štab ne uživa poverenje građana, zbog čega Ujedinjeni protiv kovida smatraju da Krizni štab nema atribitute niti legaliteta, niti legitimiteta da predvodi borbu koja za primarni cilj ima zaštitu javnog zdravlja.

U pismu se ukazuje da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ima prednost u odnosu na sve podzakonske propise, a time i Komisija, Zavod i ministar zdravlja predstavljaju legalne organe.

Posledično navedenom, Krizni štab je nelegalan organ i tu nikakvih pravnih dilema nema, niti ih može biti.

Država putem ta tri organa, među kojima nije Krizni štab, može zabraniti javna okupljanja, ograničiti kretanje stanovništva u područjima zahvaćenim vanrednom situacijom.

Na sve to, država može naložiti i karantin i izolaciju, ali i sprovoditi još nekolicinu aktivnosti kojima se stanovništvo može na adekvatan način zaštititi.

Ako pođemo od činjenice da Krizni štab ima medicinsku i političku komponentu, a da, svedoci smo, medicinska nema nikakvu nadmoć nad političkom, onda jasno možemo zaključiti da je rad ovog, nazovimo ga organa, nelegitiman, objasnili su saopštenju Ujedinjeni protiv kovida.

Potpuno je jasno da bez ikakvih odlaganja država mora da prebaci ovu borbu u legalne i legitimne tokove, a predloge u tom smislu, pre gotovo mesec dana dalo je Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida.

Za sada, izostao je odgovor Ministarstva zdravlja Srbije, vreme prolazi, broj zaraženih se povećava, upozorava se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar