Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Državno veće tužilaca (DVT) pozvalo je javna tužilaštva i strukovna tužilačka udruženja u Srbiji da mu do kraja ove sedmice dostave predloge kandidata za članove i predsednika Izborne komisije koja u naredna dva meseca treba da sprovede postupak izbora novih članova DVT iz reda tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Izbori za članove DVT iz reda tužilaca treba da budu sprovedeni u zakonskom roku od šest meseci pre isteka mandata sadašnjem sazivu, 1. aprila 2021. godine.

Pročitajte još:

Novi saziv DVT će naredne godine sprovesti izbore za Tužioca za organizovani kriminal, više i osnovne javne tužioce kojima ističu mandati.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ovim povodom je apelovalo na DVT da se, kako navodi u saopštenju, ne igra sa tužiocima i ne očekuje da na kolegijumima uzaludno raspravljaju i predlažu kandidate kojima veruju, samo da bi ispunili formu i dali pokriće za unapred odabrane članove Izborne komisije.

Ovo strukovno udruženje smatra da je „unapred jasno da će za članove Izborne komisije mahom biti odabrani oni biti iz redova drugog strukovnog udruženja – Udruženja tužilaca Srbije.

Istovremeno je konstatovalo da je ovo tek druga radnja iz njegove nadležnosti koju DVT preduzima još od proglašenja vanrednog stanja usled pandemije Covida 19, napominjući da nije iznenađeno što je usmerena na izborne aktivnosti, koje su, kako smatra, očigledno jedini prioritet u ovoj godini.

Udruženje sudija i tužilaca je podsetilo sve javne tužioce i zamenike javnih tužilaca na skorašnje imenovanje članova disciplinskih organa DVT, kada se, kako navodi, čitava tužilačka organizacija bila uzaludno upustila u predlaganje kvalitetnih kandidata, ali je DVT nove mandate dodelio ljudima koji su i prethodno obavljali te funkcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar