Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nekadašnji dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Ilija Vujačić je 2014. godine izrekao upozorenje pred otkaz profesoru Slaviši Orloviću zbog prijave za seksualno uznemiravanje koju je podnela jedna od studentkinja. Tadašnji dekan je upozorenje povukao, kao rezultat kompromisa, preneo je CINS.

Savet FPN trebalo je da glasa o izboru Slaviše Orlovića za novog dekana 7. juna, ali su zbog prijave za seksualno uznemiravanje, glas protiv takvog izbora podigla udruženja za prava žena, sadašnji i bivši studenti i studentkinje.

Aktuleni dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić je u pismu Savetu naveo da u arhivi nema pravosnažnih odluka protiv Orlovića u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku.

Vujačić i drugi profesori sa kojima je CINS razgovarao tvrde da je kao kompromisno rešenje odlučeno da se Orlović smeni sa mesta prodekana, ali da se kao formalni razlog navede nedostatak komunikacije sa dekanom.

Pravi razlog je, tvrde, bila upravo prijava podneta protiv njega.

Zoran Stojiljković, koji je tada bio na čelu Saveta Fakulteta, tela koje je odlučivalo o smeni, kaže da zaista nije postojala dobra komunikacija između dekana i profesora Orlovića, ali da to nije bio jedini razlog.

Orlović kaže za CINS da se protiv njega trenutno vodi medijska hajka u kojoj se iznosi niz neistinitih činjenica i da njegovi odnosi sa tadašnjim dekanom nisu bili najbolji.

PROČITAJTE JOŠ

Vujačić je rekao da je studentkinja u prijavi opisala sve detalje, na osnovu čega je delovao i Orloviću 5. februara 2014. godine izdao upozorenje pred otkaz.

„Upozorenje sam izdao zbog uznemiravanja studentkinje. Procenio sam da je njen iskaz tačan i praktično mi ništa više nije trebalo. Orlović je u svoju odbranu neuverljivo dokazivao da su se samo jednom čuli i da je to tendenciozno interpretirano“, naveo je Vujačić.

Međutim, prema Vujačićevim rečima, on je sve vreme trpeo pritiske od drugih kolega i zajedničkih prijatelja van fakulteta da se Orlović ne kazni, što Orlović negira.

U februaru je na sednici Saveta FPN Orlović smenjen sa mesta prodekana. Formalno, razlog je bila loša komunikacija sa dekanom.

Međutim, Vujačić kaže da je tome prethodio njegov dogovor sa studentkinjom koja je Orlovića prijavila.

„Pitao sam koleginicu da li bi ona bila zadovoljna, da li bi neku satisfakciju imala ako bi on bio smenjen sa mesta prodekana i ona se s tim složila. Ja sam na to išao – da ga smenim“, kazao je Vujačić.

I Stojiljković i profesor Đorđe Pavićević koji je u tom trenutku bio prodekan, potvrđuju da je to bio kompromis, a Orlović tvrdi da su pravi razlozi navedeni u samoj odluci.

„Razlozi za smenu navedeni su u odluci. Tadašnji predsednik Saveta Fakulteta, Zoran Stojiljković je učestvovao u donošenju i potpisao odluku Saveta u kojoj nema navoda koji danas iznosi“, rekao je Orlović.

Stvar kompromisa je, prema Vujačićevim rečima, bilo i to što je povukao upozorenje pred otkaz koje je izdao Orloviću, zvaničnu odluku u kojoj se govori o prijavljenom slučaju uznemiravanja.

Naime, Orlović je zbog upozorenja tužio FPN Drugom osnovnom sudu u Beogradu. Nakon što je tužba odbačena, on se na takvu odluku suda žalio, ali je Orlović kasnije žalbu povukao.

I Vujačić i Orlović potvrđuju da je ovo bio kompromis – da dekan povuče izdato upozorenje, a da zauzvrat Orlović povuče žalbu.
Posle ovog slučaja na FPN je donet pravilnik o zaštiti od seksualno uznemiravanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare