Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Dobro poznate gužve, slike prelivanja i ispadanja putnika iz gradskih autobusa u Beogradu, sad su se, po svemu sudeći, preselile ispred kovid ambulanti. Scene na koje nismo navikli - autobusi neuobičajeno prazni, kao i stajališta. Ekipa Nova.rs u svojevrsnoj patroli prokrstarila je trasom linije 31, a obišla je i Zeleni venac, kojim u neka bolja vremena nije moglo da se prođe, a sve je vrvilo od onih koji na toj destinaciji u samom centru Beograda ili čekaju prevoz ili izlaze iz njega.

Popularni „Zelenjak“ sad je čudesno prohodan.

Početna stanica autobusa 31 na Konjarniku: nekad stajalište toliko krcato da već na prvoj stanici nije bilo moguće ući u autobus, a sad drugačiji prizor – tek poneki putnik na stajalištu, distanca, maske raznih dezena.

„Nije me strah. Nosim masku i zbohg sebe i zbog drugih, zato se ne plašim. Ranije sam viđala i u prevozu ljude bez maski, to su uglavnom bili mladi ljudi. Sada nema toliko tih primera“, priča nam Vesna.

Dok razgovaramo s njom primećujemo i one koji su, čini se, više uplašeni nego Vesna. Mlađi muškarac je kao deo opreme za vožnju gradskim prevozom stavio i vizir. Hteli smo da porazgovaramo i sa njim, ali nije bio raspoložen za priču.

Počela je i vožnja u autobusom u kojem nije bio problem održavati distancu. Svi putnici su imali maske.

I bila bi to jedna sasvim dosadna vožnja da se, kad je autobus stigao do Slavije, nije nakupilo malo više putnika i kritična masa za kršenje distance. Ipak, gužva ni prineti onoj iz zladnog doba beogradskog saobraćajnog špica.

Na Zelenom vencu zbunjujuće tiho, nema žagora, turiranja i sirena.

„Čudo neviđeno, nema gužve u autobusima…“, nismo uspeli da utvrdimo da li je ironična ili iskrena jedna starija gospođa, dok kreće ka polupraznom autobusu.

Na Zelenjaku srećemo i Dušana koji je preležao koronu, pa kaže da ga je sada manje strah kada ulazi u autobus.

„Sada sam malo slobodniji. Mada, nisam bio preterano uplašen, nisam izbegavao gradski prevoz ni ranije“, priznaje Dušan. Ima i onih koji su istinski oduševljeni trenutnim stanjem u gradskom saobraćaju.

„Nikad bolji prevoz, odlično. Ja poštujem mere, nosim masku, ali ima nas savakojakih. Svako se ophodi kakav i je karakter i kao je vaspitan“, kaže Darinka iz Mirijeva.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sreli smo i one koji su i pored vidno manjih gužvi na oprezu.

„Normalno da imam bojazan kada ulazim u autobus, kako ne bih imao. Nosim masku, idem tamo gde moram da idem i to je to. Ipak, ima i onih koji se ne pridržavaju. U svakom autobusu naiđe po neko ko ne nosi masku“, kritičan je jedan stariji Beograđanin koji nije bio voljan da se predstavi.

Sreli smo i Veru, kaže da je maska spremna u džepu, u pripravnosti je za ulazak u autobus.

„Tu je maska, ali malo da se oslobodim dok ne uđem u autobus. Manje je ljudi, dosta ih od kuće radi, ali ljudi se i plaše i štite“, kaže nam Vera.

U svakom slučaju, situacija u Beograda ni nalik onoj koju nam je pre 10 dana najavljivao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Izbegnut je scenario prema kojem autobus, kada popuni do 50 procenata putnika, neće stajati na narednoj stanici, već će ići dalje.  Neka tako i ostane, ne moramo baš sve besmislene ideje na isprobavamo u praksi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare