Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

“Teraću ovo do kraja! On je kriv što me zovu Mengele!”, vikao je danas u sudnici “tužilac” epidemiolog dr Predrag Kon, dok je preko puta njega, smiren i sa osmehom, sedeo “tuženi” pulmolog, doktor Dejan Žujović, ponosno noseći majicu sa natpisom "60K+ PoKONdirena tikva i druge po(č)šasti!" Današnje suđenje nastavak je već poznatog performansa koji se ponavlja treći put, koliko su se ova dva lekara sretala na ročištima.

Pročitajte još:

Podsetimo, nekadašnji član Kriznog štaba je u februaru tužio poznatog pulmologa, a optužio ga je za povredu časti, ugleda i duševnu bol, što je usledilo posle objavljene Žujovićeve kolumne i otvorenog pisma u novembru 2021. na našem portalu.

Foto: Privatna arhiva

Emotivni izlivi, uvrede, dobacivanja i testiranje živaca sudije, koji je više puta pretio prekidanjem suđenja, obeležili su današnji dan u jednoj od sudnica Prvog osnovnog suda u Beogradu, na kojem su se po treći put suočili doktori Žujović i Kon.

Suđenje je započeto predlogom doktora Žujovića da se javno izvini doktoru Konu, ukoliko on, iz svog džepa, uplati 400.000 dinara u humanitarne svrhe. Naravno da je epidemiolog predlog odbio, što je dodatno uskomešalo tenzije u sudnici.

Naime, posle prvog ročišta, dr Kon je izjavio da je spreman da povuče tužbu, ukoliko se doktor Žujović javno izvini za svoju kolumnu. Međutim, već posle drugog ročišta, Kon je od Žujovića tražio isplatu u visini od 400.000 dinara, zbog kolumne i otvorenog pisma pod naslovom „Glamočko gluho kolo“, kada ga je optužio za antisemitizam.

“Jel ovo stvarno ozbiljan predlog?” obratio se danas Konov advokat sudiji i Žujoviću.

Inače, advokati tužioca su se tokom dva sata suđenja iznova žalili na ponašanje doktora Žujovića, koji ih je sa smeškom, analitički i u tišini posmatrao. Pokoji osmeh pretvorio se, međutim, u blagu grimasu, na koju je suprotna strana odmah reagovala.

“Prestanite da mi šaljete poljupce! Prekinite sa cirkusom! Poštovani sudija, jel ovo ozbiljno suđenje? Ako nije da se razilazimo. Reagujte! Evo, ako treba imitiraću Vam poljubac koji mi je upravo poslao”, vidno besan obraćao se sudiji nekoliko puta advokat doktora Kona, žaleći se na ponašanje pulmologa Žujovića, koji je, ne skidajući osmeh sa lica, sedeo preko puta.

Foto: Privatna arhiva

“Molim Vas, pa to je bio običan smešak, ne znam u čemu je problem?” smireno je pitao Žujović.

Sudija je opominjao uznemirene advokate doktora Kona, koji nisu prestajali da se žale na Žujovićevo ponašanje, ali i na njegovu “neprimerenu” garderobu. Ovog puta smetala im je majica zbog „provokativnog“ natpisa, dok se prošli put situacija otrgla kontroli kada je Žujović na ročište došao u zaštitnom skafanderu, što je iziritiralo advokate, pa je jedan zbog ponašanja bio udaljen iz suda.

Foto: Privatna arhiva

“Prekinuću suđenje, udaljiću Vas!” bilo je sve što je sudija odgovorio.

“Poštovani sudija, molim da bude ubeleženo šta mu piše na majici, to je čista provokacija, a ovo je sud”, nisu odustajali advokati.

Tokom svog izlaganja dr Kon je optužio doktora Žujovića da je “narod” nahuškao na njega svojim javnim izjavama i tekstovima, kao i da je on kriv za “rulju” koja se jedne večeri okupila ispred kuće epidemiologa, gde je na fasadi osvanuo natpis Kon – Mengele.

Foto: Privatna arhiva

“Pretio mi je i rekao mi ‘doći ću iz mraka i naplatiću sav svoj znoj’. To je bila ozbiljna pretnja, a posle toga je ispred mog doma usledila sačekuša i sledećeg dana je osvanuo natpis na zgradi ‘Kon jednako Mengele’. Teraću ovo do kraja, neću stati!”, naglasio je Kon.

U odbrani je doktor Žujović izneo sve motive za pisanje teksta na Nova.rs od prve čuvene konferencije na kojoj je dr Nestorović virus korona nazvao smešnim, čemu se Kon nije usprotivio. Sve do momenta kada su se lekari suočili sa ogromnim brojem obolelih i umrlih, a da nisu imali adekvatnu opremu za zaštitu od virusa, niti ikakve mere, zbog čega je više od 60.000 ljudi preminulo, među njima veliki broj zdravstvenih radnika.

Foto: Privatna arhiva

“Kritikujem Predraga Kona, medijsko lice Kriznog staba”, jasno je dao do znanja Žujović.

“Zamislite da ste u bolnici sa maskicom na licu, bez testova, rukavica, skafandera… a onda na TV ekranu slušate doktora Kona kako priča da imamo svega u bolnicama i da je sve pod kontolom”, izjavio je Žujović, čime je objasnio kako su nastali motivi za tekst koji je Konu zasmetao.

Današnje suđenje je usled obimnog izlaganja na pola prekinuto i odloženo za kraj januara.

Foto: Privatna arhiva

Naime, dr Žujović, sve članove Kriznog štaba smatra odgovornim za veliku smrtnost građana Srbije od posledica koronavirusa, do koje je delom došlo, upravo zbog lošeg vođenja pandemije kovida-19. Odluke o epidemiološkim merama, donosio je, između ostalih, i doktor Predrag Kon, koji je od marta 2020. bio i najglasniji epidemiolog, ali i ostali članovi su učestvovali u katastrofalnoj strategiji borbe protiv kobne bolesti.

****

BONUS VIDEO: Dr Žujović o bahatim lekarima: U trulom sistemu nema čistih belih mantila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare