Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nosiljke za bebe, buketi cveća i šarene kese dočekaće vas ukoliko se negde oko podneva budete kretali beogradskom ulicom Narodnog fronta. Tada, naime, iz Ginekološke-akušerske klinike izlaze novopečene majke s bebama. Bila kiša ili sunce, to je uvek lep i radostan događaj za one koji čekaju pred bolnicom.

Kišno prepodne pred ulazom u Gineokološko-akušersku kliniku “Narodni front” čeka grupa ljudi pretežno muškaraca. Rečeno im je da dođu već oko 11 časova, a iskustvo prijatelja i rodbine kaže da će novopečena majke s bebama izaći tek posle 12.

Foto: Jelena Bulajić/Nova.rs

U rukama nosiljke za bebe, cveće, ukrasne kese. Većinom su u pitanju novopečeni očevi, ali i porodica i prijatelji. Svi su uzbuđeni,  šalju poruke, telefoniraju. Ne smeta im da čekaju, ali ne bi da pričaju niti da se slikaju.

Dimitrije je jedan od retkih koji u ovom trenutku ima želje da priča sa novinarima. Poneo je veliku nosiljku za bebu i cveće za suprugu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Uzbuđen sam, kako ne bih bio. To nam je prvo dete. Žena je medicinski radnik, sve je prošlo bez problema. Mada se generalno ne bojim korone. Virus kao svaki drugi, moramo da naučimo da živimo s tim”, priča.

Malo dalje čeka Lazar, star 33 godine. Izvodi iz porodilišta suprugu i prvo dete. Društvo mu pravi mlađi brat i novopečeni stric, koji u rukama drži nosiljku. Čekaju već 20 minuta. Kiša im ne smeta.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nije problem u kiši, već da bi trebalo sve ovo da izgleda malo drugačije. Trebalo bi da bude odvojen izlaz, jer mali je ovo prostor i da ulaze druge pacijentkinje i da izlaze bebe. Ova zgrada bi generalno trebalo da izgleda drugačije“ naglašava Lazar.

Svi novopečeni očevi hvale osoblje klinike, ali ističu i da bi im trebalo obezbediti malo bolje uslove rada.

„Porodilište funkcioniše bez problema“

Porodilište funkcioniše bez problema jer smo se već navikli i uhodali kada su u pitanju sve epidemiološke mere protiv koronavirusa, priča za Nova.rs doktorka Svetlana Janković iz GAK „Narodni front“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Svako ko mora da bude smešten na kliniku, bilo da je u pitanju operaciju ili porođaj mora da uradi test iz krvi da se vidi da li ima antitela“ objašnjava.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Žene koje imaju pozitivan test, prema njenim rečima, smeštaju se u poseban deo, bilo da je potvrđeno da imaju aktivnu fazu bolesti ili postoji samo sumnju da imaju aktivnu fazu bolesti.

„Reč je o tzv. korona jedinici, posebnom delu bolnice, koji je posebno opremljen i izolovan od svih ostalih pacijentata“ navodi.

U međuvremenu se, kako dodaje, sačeka i PCR nalaz da se potvrdi da li su pozitivne.

Trenutno u korona jedinici GAK „Narodni front“, kako navodi doktorka Janković, nema pozitivnih pacijentkinja niti ih je bilo prethodnih sedam dana.

„Uvek postoji posebna ekipa zadužena za rad u korona jedinici, koja se ne meša sa drugim osobljem. Niko iz dežurne ekipe ne ide u korona jedinicu, već su u pitanju osobe koje su posebno zadužene za to i one dolaze od kuće u slučaju da postoji potreba za radom u korona jedinici“ naglašava doktorka Janković.

Ističe da je sve bezbedno što se tiče i osoblja i pacijentkinja.

„U početku nismo uvek znali šta nas sve čeka, jer nismo znali koliko će to dugo trajati.Sad već dovoljno dugo traje da da više nemamo nikakvih problema. Sve uigrano jer moramo da naučimo da živimo sa koronom“, zaključuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare