Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju u cilju sprečavanja širenja koronavirusa organizovano je besplatno uzimanje uzoraka za testiranje na COVID -19 u nekom od zavoda za javno zdravlje, izjavila je danas načelnica odeljenja za sanitarni pregled u Gradskom zavodu za javno zdravlje Mirjana Milenković.

U zavisnosti da li se bris iz grla i nosa šalje u KCS u laboratoriju vatreno oko ili na Torlak, rezultat se čeka nekoliko dana i nakon toga prestaje zakonska obaveza o samoizolaciju u trajanju od 14 dana, rekla je načelnica Milenković za Tanjug.

Ova informacija izazvala je nedoumicu i nametnula pitanje da li je besplatno samo uzorkovanje ili celokupno testiranje. Ukoliko se deo analiza plaća, koliko će to koštati one građane koji su došli u Srbiju iz inostranstva, a ne žele da budu u karantinu 14 dana?

„Razjasniće se narednih dana, možda već sutra“, rečeno nam je u jednoj od službi Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Prema infprmaciji koju je ranije objavio Tanjug, građani Srbije na ulasku u zemlju od granične sanitarne inspekcije dobijaju smernice kom gradskom zavodu da se jave, a kada to učine dobijaju termin za testiranje.

Prema rečima načelnice Milenković, svaki građanin je dužan nakon dobijanja testa, ako je negativan da se javi nadležnoj stanici policije koja je kontrolisala poštovanje mere o samoizolaciju.

Ona je dodala da se u Zavodu poštuju sve mere pripisane za sprečavanje širenja virusa. Dodala je da se testiranje vrsi na posebnom punktu, na kome građanin popunjavaju još jedan formular.

Testiranje se vrši još u nešto više od 20 zavoda i instituta za javno zdravlje širom Srbije. Građani koji dođu u Beograd u roku od 24 sata treba da se jave na mobilni telefon Gradskog zavoda naveden na sajtu od 8 do 12 sati svaki dan osim nedelje 064 8503062.

U Zavodu dodaju da testiranje nije obavezno ukoliko žele da budu u samoizolaciji 14 dana.

PCR test za građane koji žele da odu u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na testu košta 6.000. Taj test moći će da urade u KC Srbije.

Cena testa u Austriji je 190 evra u SAD oko 120 dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (15)