Foto: Promo

Ministarstvo pravde objavilo je na svojoj internet prezentaciji Izveštaj o primeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći za prvih šest meseci primene, koji je pokazao da je besplatnu pravnu pomoć u tom periodu dobilo 1.902 gradjanina.

Kako je saopštilo ministarstvo, od 1. oktobra 2019, kada je počela primena tog zakona do kraja marta 2020. podneto je ukupno 2.079 zahteva za besplatnu pravnu pomoć, od kojih je odobreno 1.902.

Većini korisnika, pojasnili su iz te institucije, potrebnu besplatnu pravnu pomoć pružile su nadležne službe u lokalnim samoupravama, dok je advokatima upućeno 416 korisnika.

„Besplatna pravna pomoć najčešće je pružana u parničnim i upravnim postupcima, ali i u drugim oblastima – izvršenjima, vanparnicama. Veliki broj zahteva odnosio se na razvod braka, davanje izdržavanja, poveravanje dece, dok je u krivičnom postupku najčešće pružana žrtvama nasilja u porodici“, dodaje se u saopštenju.

Pored besplatne pravne pomoći, zakon omogućava i besplatnu pravnu podršku, koju mogu da pružaju posrednici u rešavanju sporova, javni beležnici i udruženja gradjana.

„Za pola godine primene zakona, pravni savet dobilo je 7.460 gradjana, opštu pravnu informaciju njih 3.657, a pomoć u sastavljanju formulara imalo je 635 gradjana. Broj korisnika besplatne pravne podrške je znatno veći, jer je veliki broj jedinica lokalne samouprave pružao pravne savete i opšte pravne informacije svim gradjanima“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar