Beogradski univerzitet se širi i na levu obalu Dunava

Društvo 12. jul. 202122:41
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naredne godine trebalo bi da budu raspisani arhitektonski konkursi i da počne projektovanje fakulteta i studentskog kampusa na levoj obali Dunava, čime će početi realizacija ideje sadašnjih beogradskih vlasti da bar deo visokog školstva bude izmešten iz centra glavnog grada i s Novog Beograda. To za "Politiku" otkriva arhitekta Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, i dodaje da bi gradnja fakulteta na levoj strani Dunava trebalo da počne 2023, najkasnije 2024. godine. Tek treba da se odredi koji će fakultet biti izgrađen, kao i kampus koji je usmeren na njega i čija veličina će zavisiti od procene broja studenata koji će upisivati novu visokoškolsku ustanovu.

Odluka će, naglašava, biti doneta uz konsultacije s Ministarstvom prosvete i Univerzitetom u Beogradu, kao i uz anketiranje građana. Uz to će, kaže, biti planirani i objekti za stanovanje naučno-nastavnog osoblja, uz nadu da će ih stanovi zadržati da ostanu na ovim prostorima. Gradski urbanista ističe da postoji parcela koja se naslanja na naseljeni deo Borče, pogodna za gradnju novog univerzitetskog ogranka. Kaže da bi fakultet trebalo da nikne u prirodnom okruženju koje će nastojati da očuvaju jer je uz tamošnji pošumljeni prostor moguće izgraditi planirane objekte, piše Politika.

Stojčić ističe da je širenje visokog školstva na levu obalu Dunava pokrenuto na inicijativu grada Beograda, i to u skladu s novim generalnim urbanističkim planom (GUP) glavnog grada koji iscrtava njegov strateški planirani razvoj u naredne dve decenije. U okviru toga je predviđeno da Beograd postane policentričan grad. Odnosno da sve bitne ustanove, među kojima je i visoko školstvo, budu raspoređene na čitavu površinu metropole, a ne kao dosad da budu koncentrisane na centar i Novi Beograd.

„Razmatrajući razradu tog plana došli smo do toga da naselja na levoj obali Dunava, u opštini Palilula, imaju dovoljno stanovništva da dobiju dve srednje škole i jedan fakultet. Gradiće se gimnazija, a ispitaćemo potrebe građana za tom drugom srednjom školom, jer oni najbolje znaju ka kojim ustanovama im deca kilometrima putuju kako bi se obrazovala. Anketa je napravljena ovih dana i trebalo bi naredne nedelje da bude postavljena na sajt skupštine grada da je Palilulci popunjavaju. Izmeštanjem bar dela srednjeg i visokog školstva van centra želimo i da smanjimo nepotrebna putovanja po gradu. Ideja GUP-a je da oformimo nove centre visokog obrazovanja s jednakim ili boljim uslovima kao u evropskim zemljama, što će omogućiti da smanjimo broj studenata koji odlaze u inostranstvo, ali i da privučemo akademce iz regiona“, ističe Stojčić.

Time će nastojati da zadrže u Beogradu visokoobrazovane građane, kao nosioce ekonomskog razvoja Srbije u naredni decenijama.

Prvi urbanista glavnog grada otkriva i da je u pripremi i lokacija za izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) na Dorćolu, i to u okviru plana za uređenje takozvanog linijskog parka, između Beton-hale i Pančevačkog mosta.

„U tom planu je predviđena gradnja i drugog fakulteta na Dorćolu. Videćemo koji će biti. A plan policentričnog širenja grada predviđa i izmeštanje Fakulteta primenjenih umetnosti. Sadašnja zgrada u Ulici kralja Petra biće srušena, a fakultet će biti u novom i većem objektu koji ćemo podići u Karađorđevoj ulici“, otkriva Stojčić.

On nije mogao da precizira da li pomenuta gradnja Muzičke akademije na Dorćolu podrazumeva i objedinjenje Rektorata Univerziteta umetnosti i u istoj zgradi, što je za naš list najavljivao prethodni ministar prosvete i sadašnji savetnik predsednika i premijerke Mladen Šarčević. Šarčević je još najavljivao da će pri FMU prvi put kod nas biti osnovana katedra za igru, koja bi kasnije trebalo da preraste u samostalnu visokoškolsku ustanovu.

Ostaje nejasno gde će biti Fakultet likovnih umetnosti (FLU) i da li je to taj drugi objekat planiran na Dorćolu. Podsetimo, Šarčević je svojevremeno najavio da će FLU uz FMU i Fakultet primenjenih umetnosti, zajedno s Rektoratom biti građen kod „Hajata”. Ali kasnije je na našim stranicama otkrio da se dogovorio s gradskim vlastima da njima pripadne to novobeogradsko zemljište, a da umetničke fakultete grade na okupu u dorćolskoj Dubrovačkoj ulici.

Kraj „Torlaka“ gradiće se Biološki fakultet

Marko Stojčić za „Politiku” otkriva još jednu izmenu najavljivanog plana gradnje visokoškolskih ustanova. Umesto da u zdanju od 32.000 kvadrata iza „Delta sitija” na Novom Beogradu s Fakultetom bezbednosti i Geografskim fakultetom bude smešten i Biološki fakultet, on će se, otprilike u isto vreme kada i onaj na levoj obali Dunava, graditi kod Instituta „Torlak“ u Kumodražu.

„To je, takođe, deo plana policentričnog širenja Beograda. Smatramo da je previše da tri fakulteta budu smeštena u jednoj zgradi na Novom Beogradu i da je to mnogo studenata na malom prostoru. Ovim ćemo obezbediti bolje uslove za sve njih. Izmena plana ne odlaže mnogo početak gradnje jer su sve strane veoma angažovane u ovom poslu“, naglašava Stojčić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar