Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograđani žele da recikliraju više nego što im mogućnosti pružaju. To se vidi na primeru 25 reciklomata koje napune sa 300 komada prazne ambalaže za manje od tri sata. Zbog toga automati često nisu u funkciji, a iz firme Globaltel, koja je njihov vlasnik, kažu za "Novu" da trenutno traže nove partnere kako bi otpad češće odnosili na reciklažno ostrvo i time rešili problem.

Globaltel je početkom aprila počeo da u Beogradu postavlja posebne mašine za prikupljanje ambalažnog otpada – reciklomate, što je građanima otvorilo mogućnost da ambalažni otpad, bilo da je u pitanju staklo, aluminijum, plastika ili tetrapak, recikliraju a uz to još i zarade.

Povezane vesti:

Za svaki komad ambalažnog otpada, ubačen u jedan od 25 reciklomata u Beogradu, građani dobijaju od 3 do 5 dinara, a novac prikupljen na kartici mogu da se iskoriste za plaćanje javnog prevoza, usluge mobilne telefonije ili usmere na neku od ponuđenih fondacija (Fondacija Novak Đoković ili Fondaciji za mlade talente grada Beograda).

Ova mogućnost se Beograđanima očigledno dopala jer, kako kažu iz Globaltela za „Novu“, do sada je ovim putem prikupljeno više od milion ambalažnih jedinica ili oko 27 tona reciklažnog otpada, dok su građani dobili više od dva i po miliona dinara dopuna za javni prevoz, više od deset miliona dinara Globaltel dopuna, a fondacijama je donirano oko 400.000 dinara.

Građani prihvatili akciju

Veliki odziv onih koji žele da otpad iz njihovih domova završi na reciklaži doveo je do toga da najčešće često gotovo polovina reciklomata nije u funkciji jer su njihovi kapaciteti od 300 komada ambalaže puni.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Najveći izazov sa kojim se trenutno susrećemo je to što se dobar broj reciklomata napuni za manje od tri sata a firma sa kojom imamo potpisan ugovor za pražnjenje nema dovoljan broj ljudi koji mogu da ih prazne tri do četiri puta dnevno, koliko je potrebno. Umesto toga reciklomati se prazne samo jednom do dva puta dnevno“, kažu iz Globaltela i pozivaju zainteresovane kompanije da zajedno reše problem.

Iz ove firme navode da su građani jako dobro prihvatili akciju i da svakim danom sve bolje koriste reciklomate.

„Ima građana koji ubacuju u reciklomat i stvari koje nisu ambalažni otpad ali taj broj je zanemarljiv i sve manji“, kažu iz Globaltela.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar