Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je saopštenje u kojem osuđuje navode koji dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica virusa kovid 19.

„Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne. Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje Batuta i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba“, navedeno je u saopštenju Batuta.

Kako je istaknuto, veoma je opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije kovid 19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka.

Takođe, napominje se da su podaci Instituta Batut proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

„Na osnovu prikupljenih podataka Institut Batut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji“, piše u saopštenju.

Kako se dodaja, tokom 95 godina rada i postojanja Instituta, „niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju“.

„Ovo nije napad samo na Institut Batut već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv virusa kovid 19“, saopšteno je.

Ukazuje se da je stav države Srbije od prvog dana borbe protiv koronavirusa jasan – transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji.

„Da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi – država Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274). Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1.600, a u Austriji je, od oko 18 hiljada obolelih preminulo oko 700“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Institut „Batut“ deo zdravstvenog sistema države Srbije koji je već nekoliko meseci usmeren na očuvanje zdravlja građana Srbije u borbi sa do sada nepoznatim neprijateljem, koronavirusom.

„Rezultati te borbe su svima dobro poznati, ne samo u Srbiji, već i šire. Kao i uvek do sada, zaposleni u Institutu profesionalno, odgovorno i posvećeno obavljaju aktivnosti u nadležnosti Instituta i čine velike napore u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srbiji, kako u redovnim, tako i u vanrednim okolnostima, uključujući i praćenje kretanja bolesti i kovid 19 oboljenja“, zaključuje Batut.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram