Novinarka BIRN-a: Sporni su svi zvanični podaci o koroni

Društvo 22. jun. 202017:05 > 17:3722 komentara
Podeli:
Natalija Jovanović Foto:Sreenshot/Youtube/Centar za antiautoritarne studije

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244 – saznaje istraživački portal BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19. Razgovarali smo sa autorkom teksta Natalijom Jovanović koja za Nova.rs tvrdi da su svi podaci dobijeni od izvora koji ona nikako ne može da otkrije, jer bi kako navodi, ta stvar mogla da kompromituje celo novinarsko istraživanje.

Zanimalo nas je i šta će se desiti ukoliko istražni organi od nje budu zatražili podatke o objavljenom tekstu, kao što je to bio slučaj sa našom koleginicom Anom Lalić.

„Konsultovaću se prvo sa urednicima i našim advokatima, dalje ćemo o tome da rauzmišljamo kad se stvari budu dešavale“, kaže Jovanović.

Komentarišući podatke do kojih je došla, Jovanović konstatuje da su svi zvanično saopštavani podaci sporni.

„Sve se bazira na tome da na svim nivoima ima mnogo više preminulih nego što je to zvanično saopšteno. Mi smo zvali sve te ljude koji su članovi Kriznog štaba, koji su se pojavljivali u medijima i nadležne da objasne zbog čega dolazi do tog razmimoilaženja, ali oni se jednostavno nisu javili. Zato mi nemamo kontekst celog tog dešavanja, samo imamo podatke i jednu razliku. Nemamo informaciju ko je tu zakazao“, objašnjava Jovanović.

Novinarka tvrdi da su ispoštovane sve profesionalne procedure i da su u potrazi za odgovorima nadležne iz Kriznog štaba zvali cele protekle nedelje, kao i tokom vikenda.

„Dva puta sam bila u Batutu. Jednom na bum – pokušala sam da nađem direktorku, ona je odbila da razgovara. Danas sam došla na zakazani sastanak, a njena sekretarica je rekla da direktorka ima puno obaveza i da ne može da me primi u zakazanom terminu. Nismo mogli da dobijemo neko bliže objašnjenje“, navodi Jovanović.

Ne želi da komentariše kontekst i alarmantnost podataka koji su izneti u tekstu.

„Ne bih davala ja izjave o tome koliko je situacija ozbiljna, mislim da ima ljudi koji mogu da daju bolji osvrt na tu temu. Naš novinasrki zadatak je bio da prenesemo činjenice, bliže tumačenje nismo uspeli da dobijemo“, kaže Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar