Foto:BETAPHOTO/RCC/Sejla Dizdarevic/MO

Članstvo u Evropskoj uniji podržava 59 odsto građana i 63 odsto kompanija Zapadnog Balkana, a nezaposlenost je i dalje najveći problem za veliki broj ispitanika, pokazuju rezultati najnovijeg izdanja istraživanja Balkanski barometar koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Predstavljajući rezultate istraživanja za 2020. godinu, generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je danas na onlajn konferenciji da je pozitivan odnos građana regiona prema članstvu u EU viši 20 odsto u odnosu na 2015. godinu, kada je sprovedeno prvo izdanje Balkanskog barometra.

Najnovije istraživanje pokazalo je da članstvo u EU podržava 64 odsto mladih Zapadnog Balkana, što je rast od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema istraživanju, dva najveća problema s kojima se građani regiona suočavaju i dalje su nezaposlenost (45 odsto) i ekonomska situacija (40 odsto), navela je Bregu.

Majlinda Bregu / Foto:BETAPHOTO/ RCC/ARMIN DURGUT/MO

Korupcija je na trećem mestu najvećih problema (31 odsto), a sledi zabrinutost zbog odlaska kvalifikovanih kadrova u inostranstvo (20 odsto) i kriminal (17 odsto).

Bregu je dodala da je najnovije istraživanje zabeležilo znatan pad poverenja gradđana u javne institucije, koje je na najnižem nivou od 2015. godine. Ubedljiva većina građana smatra da se zakoni ne primenjuju ni efikasno (66 odsto) ni nepristrasno (76 odsto).

Istraživanje je pokazalo da 71 odsto građana misli da se njihove vlade ne bore uspešno protiv korupcije, dok je 2018. godine takav stav imalo 61 odsto ispitanih, navela je Bregu.

„Odlazak kvalifikovane radne snage postao je glavna briga naših građana, taj je procenat sa nula odsto 2015. godine skočio na sadašnjih 20 odsto. Zapanjujućih 71 odsto mladih sa Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla“, rekla je generalna sekretarka RCC.

Da će sačuvati posao u narednih 12 meseci misli 69 odsto građana, dok 17 odsto domaćinstava prijavljuje da niko od članova nije zaposlen.

Srbija u Balkanskom barometru

Kad je reč o Srbiji, 33 odsto građana zadovoljno je bezbednosnom situacijom, a čak 83 odsto ispitanih navelo je da migranti predstavljaju bezbednosni rizik.

Zabrinutost zbog „odliva mozgova“ povećana je među građanima Srbije na 27 sa prošlogodišnjh 21 odsto.

Svega 27 odsto građana Srbije oseća se dobrodošlim u svim gradovima Zapadnog Balkana, dok 22 odsto ima negativan odnos prema dolasku građana iz regiona na rad u Srbiju.

Balkan i koronavirus

Poseban deo istraživanja Balkanski barometar, o uticaju pandemije koronavirusa, sproveden je u maju i pokazao je da 72 odsto građana Zapadnog Balkana smatra tu epidemiju velikom pretnjom po ekonomiju, navela je Bregu.

Ona je kazala da je 68 odsto građana veoma zabrinuto za svoje ili za radno mesto člana porodice, dok je svega jedna trećina zadovoljna merama koje vlade sprovode u cilju očuvanja radnih mesta.

Obim poslovanja zbog izbijanja pandemije smanjilo je 60 odsto ispitanih privrednika, dok je 21 odsto ili privremeno ili u potpunosti prekinulo poslovanje. Otkaze radnicima uručilo je pet odsto privrednika.

Varheji: EU sprema investicioni plan za Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varheji izrazio je zadovoljstvo na onlajn konferenciji što 59 odsto građana Zapadnog Balkana podržava članstvo u EU.

„To je veoma solidna većina i povećanje u odnosu na prošlu godinu, ali, nažalost, gotovo 10 odsto veruje da zemlje regiona nikad neće postati članice Unije, što takođe predstavlja rast u odnosu na prethodne godine“, rekao je Varheji.

On je kazao da je onlajn Zagrebački samit EU i Zapadnog Balkana u maju pružio veoma važan signal o evropskoj perspektivi regiona i dodao da će EU na jesen predstaviti ekonomski investicioni plan za oporavak zapadnobalkanskih ekonomija i njihovo približavanje Uniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar