Anka Milenković ima 87 godina i živi u stanu koji prokišnjava, uz uništene plafone i parkete. Problem ne može da reši već 20 godina, a obraćala se svim nadležnim institucijama, pa su kofe i lavori neizbežan "dekor" ovog stana na Novom Beogradu. Poseban apsurd i ironiju ovoj priči daje činjenica da je reč o udovici arhitekte koji je projektovao zdanja poput CK, SIV-a i Tašmajdana.

O stanu u Bulevaru Mihajla Pupina 141, na 16. spratu trebalo bi da brine Vojno stambeno, pošto se njima i plaća održavanje. Bitku su pre 20 godina zajedno počeli Ankica i njen suprug.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dušan je preminuo pre osam godina, Ankica je sa porodicom i advokatom nastavila borbu. Obraćala se svim nadležnim institucijama – gradskom i republičkom ombudsmanu, na kraju je tužila Vojsku Srbije. Pre mesec dana dobila je odgovor da od tužbe nema ničega, kako kaže, „puj pike, ne važi“

„Ja ne znam sa kim više da se konsultujem, ja sam se umorila. Živim u rasulu koje ne mogu da razumem“, reči su koje odzvanjaju i pokazuju nemoć ove inače jake žene.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kaže da su pokušavane i popravke, ali da to nikada nije obavljeno kako treba, pa svaka iole jača kiša pravi novu štetu u stanu. Opasnost postoji i po električne instalacije.

„Koliko god puta da su popravili, nikad nisu popravili kako treba. Oni kažu da je njima skupo da dižu celu terasu koja bi mogla da se podigne, jer danas postoje materijali koji mogu da zaštite i da se sve reši. Slušam da je greška i krivica u samoj izgradnji zgrade, ali greške treba da se poprave. Dolazilo je milion komisija i sve je gore i gore. Vojska održava zgradu i njoj plaćamo, a ona se stalno izvlači“, priča nam Ankica i objašnjava da štetu niko nije ni procenio – od osiguravajućeg društva dobila je odgovor da bi joj odšteta sledila u slučaju problema sa cevima.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stan sa popucalim plafonima i podignutim parketom, ipak, čuva uspomene i ne da im da napuknu. Tu su fotografije iz nekog drugačijeg i bezbrižnijeg života, fotografija sa svadbe nje i Dušana, tu su i unuci – Ankin ponos i snaga da, ipak, nastavi da se bori.

Na sam pomen čoveka sa kojim je provela 62 godine u braku Anka ne može da sakrije emocije.

„Ne bih htela da mešam njega, zato što je on takav čovek bio. Toliko je dao Beogradu da je to priča za sebe… Bio je izuzet čovek, voleo je Beograd“, govori kroz suze, pokazjujući članke o njenom suprugu koje još čuva.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prestonica sve manje liči na ono što je gradio njen Dušan, pa je neizbežno pitanje bilo – šta bi on rekao za današnji Beograd?

„Danas bi bio očajan zato što je napravljeno nešto što nije smelo da se napravi, to je ova nova zgrada do Ušća“, kaže naša sagovornica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare