Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Kovid bolnice u sastavu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije su pune, a u toj ustanovi se trude da nijedan nekovid pacijent ne bude zanemaren", izjavio je danas direktor Milika Ašanin.

On je za RTS rekao da je ogroman pritisak na Infektivnu kliniku i da na dnevnom nivou ima više od 300 pregleda, dok u bolnici u Batajnici ima 858 pacijenata, od kojih su 83 na intezivnoj nezi, a 49 je intubirano.

Pročitajte još...

„Prethodnih dana je u proseku u tu bolnicu primano 70-75 pacijenata, a u danu za nama bilo je oko 50 prijema“, rekao je Ašanin.

Kroz trijažne centre, pre svega Infektivne klinike, od početka epidemije prošlo je više od 65.000 ljudi.

Ašanin je ukazao da postkovid sindrom ima 30-40 odsto inficiranih.

On je istakao da se u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, bez obzira na epidemiju, trude da i ne-kovid pacijenti medicinsku uslugu dobiju na vreme.

„Imali smo 743.000 pregleda, a kroz dnevnu bolnicu je prošlo 26.000 ljudi. Operisano je 31.000 pacijenata a hospitalno je lečeno 50.000“, naveo je Ašanin.

Prema njegovim rečima, prijemi sa akutnim infartkom i šlogom u Evropi su, zbog epidemije, smanjeni 60 odsto, dok je kod nas zbrinut i veći broj pacijenata nego ranije.

Profesor Ašanin je naveo da je u toj ustanovi 4.300 zaposlenih vakcinisano sa obe doze i apelovao na građane da se vakcinišu jer je to jedini izlaz iz ove situacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar