Iz kriznog štaba jasna je poruka - maske moraju svi da nose, a to se odnosi i na decu. Mališani se osim u parkovima okupljaju i u vrtićima gde važe posebne mere zbog koronavirusa. U niškim vrtićima ovog meseca je manje dece u odnosu na jun, a mere prevencije se primenjuju konstantno. Na pitanje kako se mera nošenja maski sprovodi u niškim vrtićima, dopisnica NOVA S kratko odgovara: "Ne sprovodi se, još nema zvaničnih informacija o tome, a dodatni problem je što u apotekama ne može da se nađe nijedna dečja maska".

Da se ova mera u vrtićima ne sprovodi, potvrđuje i trijažna sestra JPU „Pčelica“ u Nišu.

„Mi nemamo zvaničnu informaciju da deca treba da nose maske u vrtiću. Naša ustanova jeste obezbedila manji broj maski na početku ove situacije, koje su deca mogla, ali nisu morala da uzimaju „, rekla je u jutarnjem programu „Probudi se“ Milena Spasić, trijažna sestra JPU „Pčelica“.

Kako ističe,  neka deca dolaze sa maskama, neka ne.

„Deci je to bilo čudno u početku. U jaslenom uzrastu su deca nama pokušavala da skinu maske jer žele da vide kako izgledamo“, navodi Milena Spasić.

Na pitanje kako će se sprovesti ova mera kada se dobije zvanična informacija, ona odgovara:

„Sve mere smo sproveli do sada koje je propisalo ministarstvo, tako da ćemo i ovu sprovesti“.

U vrtiće ide oko deset odsto dece.

„Preventivne mere se uvek poštuju, a sada su podignute na viši nivo. I roditelji i deca pri dolasku prelaze dezobarijeru. Deca moraju s maskom da dođu, meri im se temperatura. Ako se primeti neka promena  na koži, očima, ako nešto nije u redu – upućuju se pedijatru“, navodi Milena.

Vrtić ima ogromno i lepo dvorište što olakšava igru i rad.

„Mnogi roditelji su povukli decu iz vrtića, na godišnjim odmorima su. To nam olakšava da poštujemo distancu od dva metra kad deca ručaju, spavaju…“, navodi Milena Spasić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram